Propuneri pentru fluidizarea procesului de vot în străinătate
Ministerul de Externe a elaborat un set de propuneri pentru fluidizarea procesului de vot în străinătate, asupra cărora Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe.
Articol editat de , 11 noiembrie 2014, 11:38 / actualizat: 11 noiembrie 2014, 15:36
Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu a discutat, marţi, 11 noiembrie, cu membrii Biroului Electoral Central despre modul în care poate fi eficientizată activitatea secţiilor de votare din afara graniţelor ţării, astfel încăt toţi cetăţenii români din diaspora să-şi poată exprima opţiunea la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale .
Referindu-se la eventualitatea înfiinţării unor noi secţii de votare în diaspora, Teodor Meleşcanu a spus însă că actuala legislaţie nu permite acest lucru :
După legislaţia actuală, acest lucru nu este posibil. Dacă se vor face derogări sau dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci mai putem discuta. Biroul Electoral Central a solicitat ca toate propunerile pe care le-am făcut să fie depuse sub forma unui document scris pe care îl vom trimite pe parcursul zilei de azi. Biroul Electoral Central îşi va exprima punctul de vedere în legătură cu ceea ce vom putea face sau nu. (Teodor Meleşcanu, ministru de Externe)
Controversele legate de organizarea secţiilor de votare pentru românii din străinătate la scrutinul prezidenţial au constituit şi motivul demisiei, ieri, din funcţia de ministru de Externe a lui Titus Corlăţean.
El a explicat că prin gestul său nu a dorit să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor şi a reafirmat că Biroul Electoral Central nu are dreptate atunci când afirmă că pot fi înfiinţate noi secţii de votare în diaspora.
În schimb, opoziţia a susţinut – prin vocea prim-vicepreşedintelui ACL, Cătălin Predoiu – că această demisie nu rezolvă problemele. În opinia fostului ministru al Justiţiei, soluţia pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora ar fi emiterea de către guvern a unei ordonanţe de urgenţă.
RADOR