Mugurii de brad un super remediu
Mugurii de brad sunt recomandaţi pentru diverse tratamente, având proprietăţi terapeutice. Aceştia cresc în vârful crenguţelor, ca nişte inflorescenţe şi pot fi recunoscuţi după culoarea verde crud pe care o au. Perioada de recoltare începe primăvara, în luna mai, iar în zonele montane se poate extinde până în luna iunie, când aceştia au două degete lungime.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 noiembrie 2014, 18:00
Mugurii de brad au un gust dulce-acrişor şi o aromă foarte puternică. Ei pot fi consumaţi cruzi, pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă, pentru stimularea şi reglarea poftei de mâncare, combaterea anorexiei, împrospătarea respiraţiei şi dezinfectarea gurii.
Inhalaţiile cu infuzie din muguri desfundă căile respiratorii, vindecă răceala, activează circulaţia şi redau strălucirea tenului. De asemenea, infuzia poate fi utilizată în caz de tuse, migrene, anemie, boli digestive sau oboseală.
Siropul din muguri de brad conţine o cantitate mare de vitamina C şi este recomandat în tratarea asteniilor şi a stărilor de stres. De asemenea, acesta are şi proprietăţi antiseptice, diuretice şi antireumatice şi ajută la combaterea tusei, a bronşitei şi a afecţiunilor respiratorii acute. Datorită efectului tonic, cu siropul natural de muguri de brad poate fi combătută oboseala intelectuală pentru că redresază valorile glicemiei şi reglează activitatea nervoasă. Acesta poate fi folosit şi ca îndulcitor, fiind recomandat în special copiilor. În caz de febră, se poate consuma siropul diluat cu apă minerală, o băutură tonică şi răcoritoare, recomandată şi pe timpul verii.
De asemenea, specialiştii recomandă să avem în cameră câteva crenguţe proaspete de brad pe tot parcursul anului deoarece sunt benefice întregului organism.
Amalia Cărăuş