Ascultă Radio România Cluj Live

Alimentaţia nesănătoasă şi modificările genetice ireversibile

Dietele bogate în grăsimi, zahăr şi sare provoacă modificări ale mecanismului de funcţionare al genelor, iar aceste schimbări sunt practic ireversibile, potrivit unui studiu efectuat pe şoareci de laborator. Distrugerile provocate de alimentaţia nesănătoasă pot dura toată viaţa, chiar şi după adoptarea la un moment dat a unei diete sănătoase, susţin cercetătorii. Oamenii de ştiinţă sugerează că alimentele bogate în grăsimi, zahăr şi sare schimbă modul de funcţionare al genelor şi nici măcar înlocuirea produselor nesănătoase cu fructe, legume şi peşte nu poate repara răul făcut. Testele efectuate asupra şoarecilor au arătat că animalele hrănite cu alimente nesănătoase au continuat să fie predispuse la o rigidizare a arterelor chiar şi după administrarea unui tratament, pentru că funcţiile genelor, inclusiv cele vitale pentru sistemul imunitar, au fost afectate printr-un proces cunoscut drept „epigenetică”.

Alimentaţia nesănătoasă şi modificările genetice ireversibile

Articol editat de , 12 noiembrie 2014, 10:30

Sper că acest studiu demonstrează importanţa schimbărilor induse în comportamentul genelor şi încurajează efectuarea de mai multe cercetări privind interacţiunea dintre practicile alimentare, metilarea ADN-ului (adăugarea unui compus chimic numit grup metil în structura ADN, n.r.) şi diverse maladii.(coordonatorul acestui studiu, Erik van Kampen, cercetător la Universitatea din Leiden, Olanda).

În cadrul studiului, şoareci modificaţi genetic care erau predispuşi la a suferi de ateroscleroză – îngroşare şi rigidizare a arterelor care duc la reducerea fluxului sangvin bogat în oxigen – au fost hrăniţi fie cu alimente bogate în grăsimi şi colesterol, fie cu alimente sănătoase. Dar, după tratament, inclusiv o scădere a nivelului de colesterol din sânge şi o schimbare a dietei, teste efectuate asupra măduvei osoase a şoarecilor hrăniţi iniţial nesănătos au arătat că animalele prezentau încă diferenţe majore în ce priveşte sistemul imunitar şi sufereau de forme mai grave de ateroscleroză.

Ştim de multă vreme că stilul de viaţă şi nutriţia influenţează funcţia sistemului imunitar. Capacitatea istoricului nutriţional de a avea efecte durabile asupra celulelor imunitare demonstrată în acest studiu ar putea avea implicaţii profunde în domeniul tratamentelor pentru boli ce au legătură cu sistemul imunitar. Durata acestor modificări este foarte importantă şi trebuie aflată şi va fi interesantă studierea efectelor medicamentelor care pot induce modificări epigenetice. (John Wherry, redactor-şef adjunct al Journal of Leukocyte Biology, care a publicat studiul).

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate