Căutătorii de trufe din Bistriţa
Alin Diaconescu şi Alexandru Fekete practică o meserie extrem de interesantă, care îmbină mai multe preocupări. Este vorba de căutatul de trufe, care presupune să fii crescător de câini, să fii dresorul lor şi să-ţi placă drumeţiile şi natura, deoarece trufele sunt un fel de ciuperci care cresc în pământ iar acestea trebuie căutate asiduu şi doar câinii au mirosul necesar pentru a le descoperi.
Articol editat de , 12 noiembrie 2014, 10:01
Trufele cresc în adâncul pădurilor, astfel că un căutător de trufe trebuie să facă 10 – 20 de km printre arbori, îndemnându-şi câinii să le găsească şi să le scoată la suprafaţă. Efortul merită, fiindcă preţul de vânzare al unui kilogram de trufe variază între 100 şi 800 de euro, în funcţie de anotimp şi de calitatea mărfii.
I-am însoţit şi eu, pe cei doi într-o ieşire în natură, în căutare de trufe, în compania câinilor lor.
Trufele sunt nişte ciuperci din familia tuber, deci este o ciupercă subterană. Le consumă cei care îşi permit să investească în sănătatea lor, dar şi pentru potenţialul lor afrodisiac. Piaţa pentru ele este imens de mare.( Alin Diaconescu, căutătorc de trufe)
În ţările cu tradiţie în domeniul căutării trufelor, se utilizau la început porcii, dar, fiindcă aceştia mâncau de cele mai multe ori trufa, s-a recurs la câini.
Trufa emană un feromon şi eu dresez câinele să caute acest miros. Trufa albă se găseşte la adâncime mai mare, dar am câini care pot s-o scoată şi de la peste 45 de cm din pământ.(Alin Diaconescu, căutător de trufe)
Nu toţi câinii obţin, însă, asemenea performanţe, pentru că unele rase se pretează mai bine la căutatul trufelor în pământ, decât altele.
Noi în general folosim rasa prepelicarilor, iar în ea intră Vizsla Maghiară, Bracul German, Setterul, Labradorul. (Alin Diaconescu)
Alin Diaconescu este căutător de trufe de 14 ani şi a învăţat meserie în Italia, iar Alexandru Fekete de aproape opt ani. Ei cunosc pădurile din împrejurimile Bistriţei foarte bine, dar au fost şi în alte zone din ţară să caute trufe. În meseria aceasta, spune Alexandru, jumătate din muncă o face câinele:
Noi ne dresăm câinii de când sunt mici, să caute trufele. Îi tratăm ca şi pe nişte copii, îi lăudăm şi îi încurajăm permanent, iar ei sapă de zor, rup rădăcinile, mută pietrele din loc, ca să scoată trufa din pământ. (Alexandru Fekete, căutător de trufe)
Piaţa trufelor este o adevărată bursă, chiar dacă în România nu există reglementări legale în ceea ce o priveşte. Alin Diaconescu ne-a declarat că cel mai mare preţ de piaţă al trufelor a fost în anul 2012, când, din cauza secetei prelungite, trufele erau mai greu de găsit. În schimb, anul 2014 a fost foarte bun, deoarece trufele s-au făcut ca şi cartofii, dar şi preţul lor a fost diminuat.
Conform lui Alin Diaconescu, circa 80% din cantitatea de trufe culeasă în ţară ajunge la export, în special în ţări precum Austria sau Italia. Dar, mai spune el, în ultimii ani şi pensiunile din România au început să se intereseze de acest fruct al pământului, trufa.
Florin Săsăsrman