Ascultă Radio România Cluj Live

Ce alimente să consumăm iarna

Meniul zilnic din timpul sezonului rece trebuie ales cu multă grijă!

Ce alimente să consumăm iarna

Articol editat de Carmen Sas, 12 noiembrie 2014, 18:10

Există câteva alimente care ar trebui consumate cât mai des în perioada iernii.

Rodiile sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Sucul de rodii este bogat în antioxidanţi (mult mai mult decât alte sucuri de fructe). Doar o ceaşcă pe zi ajută la combaterea radicalilor liberi din oxidarea colesterolului „rău” LDL, care contribuie la acumularea de placă în artere. Un pahar de suc de rodie poate îmbunătăţi fluxul de sânge la inimă la persoanele cu ischemie miocardică – o afecţiune gravă în care oxigenul la inimă este redus din cauza arterelor înfundate.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, sunt deosebit de bogate în vitaminele A, C şi K. Acest tip de legume reprezintă o excelentă sursă de acid folic, deosebit de important pentru femeile de vârstă fertilă.
Citricele – lămâile, lime, portocalele, grepfruit-ul şi mandarinele sunt cele mai suculente fructe în timpul iernii. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine, în special vitamina C, dar şi de flavonoide. Flavonoidul predominant în aceste fructe este hesperidina, responsabilă pentru creşterea colesterolului „bun” HDL şi scăderea colesterolului „rău”, LDL şi a trigliceridelor.

Cartofii – din cauza conţinutului de amidon, de multe ori, cartofii nu sunt alimentele cele mai iubite şi preferate. Spre deosebire de alte tipuri de amidon conţinute în orez sau pâine, care sunt lipsite de nutrienţi sănătoşi, cartofii conţin câteva substanţe utile, fiind o sursă excelentă de vitamina C şi B6. În plus, sunt o sursă bună de acid folic şi conţin fibre. Cartofii roşii sunt bogaţi în antocianine, antioxidanţi, care sunt asociaţi cu numeroase beneficii pentru sănătate – reducerea riscului de cancer şi boli de inimă. Consumul de alune de pădure, nuci crude şi migdale ajută la stimularea funcţiilor creierului, precum şi la concentrare, fiind deosebit de hrănitoare şi de benefice.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate