Cum putem identifica o persoană mincinoasă
Zilnic, auzim între 10 şi 200 de minciuni, cele mai multe dintre ele, banale, nevinovate.
Articol editat de , 12 noiembrie 2014, 06:30
Cercetătorii spun că există indicii clare prin care se poate afla dacă o persoană minte sau spune adevărul, dacă suntem atenţi la modul în care vorbeşte. Noah Yandam, de la Qantified Communications din Austin, Texas, a explicat într-o conferinţă Ted (Tehnologie Divertisment şi Design) cum putem analiza corect frazele unei persoane, pentru a identifica minciunile. Studiile au demonstrat că minciunile sunt formulate diferit faţă de experienţele reale. Astfel, există patru patternuri specifice minciunii, care apar în mod inconştient în limbaj.
1. De obicei, mincinoşii vorbesc mai puţin despre ei şi menţionează mai mult alte persoane sau diferite obiecte asupra cărora aruncă vina. (De exemplu: Am întârziat pentru că traficul a fost foarte aglomerat)
2. Se disociază de minciună, vorbind despre ei la persoana a treia, pentru că în mod inconştient se simt vinovaţi. (Clasicul exemplu în care vorbeşte despre un prieten, dar de fapt este vorba despre el).
3. Au un discurs plin de termeni negativi.
4. Oferă explicaţii foarte simple, dar folosesc propoziţii lungi şi complicate, cu multe detalii irelevante, pentru a-şi susţine minciuna.
RADOR