Seiful secret a lui Tito
Articol editat de Andrei Cretoiu, 12 noiembrie 2014, 07:33
Fondatorul celei de-a doua Iugoslavii, mareşalul Josip Broz Tito, a fost cel care a condus această ţară înspre socialism. A sfidat autoritatea sovietică fiind unul dintre fondatorii Cominformului şi a susţinut politica de nealiniere dintre cele două blocuri ostile în perioada Războiului Rece.
Ea un conducător mult prea independent, iar pentru acea îndrăzneală lucrurile, între Iugoslavia şi conducerea de la Moscova, au degenerat, ajungându-se la o perioadă de instabilitate. Politica lui Tito s-a îndepărtat de comunism şi a implementat un sistem bazat pe socialism, cu ajutorul SUA. Regimul construit de el a funcţionat încă 11 ani după moartea sa, până în anul 1991.
După moartea lui Josip Broz Tito, toate obiectele aflate în seiful său au fost sigilate şi aşa au rămas timp de 33 de ani. O comisie de oficiali de la Belgrad a desigilat cel mai bine păstrat secret al fostei Iugoslavii.
La moartea lui Tito, care a survenit pe 4 mai 1980, Preşedinţia RSFI a decis ca toate obiectele care se aflau în patrimoniul privat al dictatorului să rămână sigilate. Seiful personal a fost deschis abia anul trecut, iar unele din obiectele de valoare deosebită, precum şi aurul, au fost depuse la Trezoreria Băncii Naţionale a Serbiei. S-a decis ca în trezoreria Băncii să intre şi bunurile despre care s-a stabilit că aparţin familiei regale Karađorđević. Potrivit publicaţiei sârbe care a intrat în posesia listei bunurilor, în seiful lui Tito se aflau, în afară de aur, medaliile aparţinând familiei regale, precum şi un safir despre care se presupune că a aparţinut dinastiei Romanov. Au mai fost găsite şi coliere unicat, precum şi alte bijuterii aparţinând familiei regale Karađorđević. Lista bunurilor din seiful lui Tito întocmită de comisia specială arată astfel: 29,366 kilograme de aur; 2.663 bani şi ducaţi de aur; 1.271 de piese numismatice de mare valoare; 26.219 dolari americani; 36.000 de mărci germane; 149 de bijuterii (care au aparţinut regalităţii Serbiei); safirul Romanovilor; 18 servicii de masă din argint, 83 de perechi de butoni; cutii pentru trabucuri, medalii, decoraţii ş.a.
RADOR, Emanuela Luca