Sighetul are cea mai modernă stație de epurare din județ
„Staţia de epurare din Sighetu-Marmaţiei se află în faza finală de execuţie. La ora actuală se fac probele de amorsare din punct de vedere biologic, care la momentul actual se află la o încărcare de 50%, urmând ca la mijlocul lunii decembrie să funcţioneze la capacitatea de 100%, iar în ianuarie să fie recepţionată conform graficului iniţial stabilit de beneficiar cu executantul. Contractul cu executantul (SC Strabag AG) va expira, pentru execuţie, odată cu preluarea acestei staţii, urmând ca timp de doi ani de zile să se asigure service-ul, în garanţie. O perioadă de trei luni de zile executantul va face un training cu personalul care va exploata staţia” (Viorel Miculescu, inspector al Serviciului tehnic al Primăriei).
Articol editat de , 12 noiembrie 2014, 19:04 / actualizat: 10 februarie 2015, 10:29
Noua staţie de epurare, nu numai că îmbunătăţeşte ecologic apa deversată în Iza, ea implică cheltuieli de exploatare mult mai mici faţă de vechea staţie, fiind economică din punctul de vedere al energiei consumate şi al mentenanţei.
Staţia de epurare este proiectată pentru a deservi peste 37.500 de persoane şi are un debit maxim de 13,20 mc/zi. Ea este prevăzută cu instalaţii şi tehnologii pentru epurarea apelor uzate, pentru tratarea şi deshidratarea nămolului rezultat, precum şi instalaţii anexe (centrală termică, clădirea administrativă, laborator şi dispecerat).
Alături de construcţia staţiei de epurare, proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Sighetu-Marmaţiei” implică reabilitarea şi extinderea a 39 km de reţea de apă şi canal (conducte de transport, extinderi de reţea de distribuţie, reabilitare de reţea de apă, extindere de reţea de canalizare, reabilitare de reţea de apă uzată), rabilitarea staţiei de pompare existente şi construcţia a 11 staţii de pompare noi. Valoarea proiectului este de 52.828.500 lei, din care 77,31% o reprezintă finanţarea nermabursabilă din Fondul de Coeziune, 11,82% subvenţia de la bugetul de stat, 9,05% împrumutul contractat de SC „Vital” S.A, restul de 1,82% fiind din bugetul local.
Ioan Popescu