Ascultă Radio România Cluj Live

Murăturile din cămara bunicii

Cu siguranţă mulţi dintre noi apreciem murăturile.Conservate corect, legumele îşi păstrează suficente proprietăţi nutritive iar mirodeniile din murături conţin antioxidanţi. Dacă vă gândiţi la ce murături să consumaţi, ar fi bine să vă amintiţi reţeta bunicii  care este cea mai sănătoasă deoarece conţine o cantitate mică de conservanţi.

Murăturile din cămara bunicii

Articol editat de , 13 noiembrie 2014, 09:00

Sărace în calorii şi grăsimi, murăturile sunt bogate în fibre necesare procesului de digestie. Mărarul nelipsit din conservele de castraveţi muraţi, conţine flavonoizi, substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Varza murată este bogată în vitaminele C, B1, B2 şi B6 în minerale şi în oligoelemente necesare funcţionării organismului.

În urma procesului de fermentare prin care se obţin murăturile rezultă cantităţi importante de acid lactic, acest acid ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din intestine, fortificând astfel sistemul imunitar, diminunând nivelul colesterolui rău şi îmbunătăţind circulaţia.Oţetul folosit la conservare are proprietăţi antibacteriene, cel mai indicat fiind oţetul obţinut din mere sau din vin.

Deoarce au un conţinut de sare ridicat specialiştii avertizează persoanele cu hipertensiune arterială să fie precaute în consumarea murăturilor .
Murăturile, stimulează aciditatea gastrică nefiind recomandate persoanelor cu gastrită şi ulcer gastroduodenal.

Murăturile făcute în casă oferă organismului doza zilnică de vitamina C. Aşa că numai staţi pe gânduri vizitaţi cămara buncii.

 

Rodica Tulbure

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate