Murăturile din cămara bunicii
Cu siguranţă mulţi dintre noi apreciem murăturile.Conservate corect, legumele îşi păstrează suficente proprietăţi nutritive iar mirodeniile din murături conţin antioxidanţi. Dacă vă gândiţi la ce murături să consumaţi, ar fi bine să vă amintiţi reţeta bunicii care este cea mai sănătoasă deoarece conţine o cantitate mică de conservanţi.
Articol editat de , 13 noiembrie 2014, 09:00
Sărace în calorii şi grăsimi, murăturile sunt bogate în fibre necesare procesului de digestie. Mărarul nelipsit din conservele de castraveţi muraţi, conţine flavonoizi, substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Varza murată este bogată în vitaminele C, B1, B2 şi B6 în minerale şi în oligoelemente necesare funcţionării organismului.
În urma procesului de fermentare prin care se obţin murăturile rezultă cantităţi importante de acid lactic, acest acid ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din intestine, fortificând astfel sistemul imunitar, diminunând nivelul colesterolui rău şi îmbunătăţind circulaţia.Oţetul folosit la conservare are proprietăţi antibacteriene, cel mai indicat fiind oţetul obţinut din mere sau din vin.
Deoarce au un conţinut de sare ridicat specialiştii avertizează persoanele cu hipertensiune arterială să fie precaute în consumarea murăturilor .
Murăturile, stimulează aciditatea gastrică nefiind recomandate persoanelor cu gastrită şi ulcer gastroduodenal.
Murăturile făcute în casă oferă organismului doza zilnică de vitamina C. Aşa că numai staţi pe gânduri vizitaţi cămara buncii.
Rodica Tulbure