Ascultă Radio România Cluj Live

Supărările unui producător de pălincă

Dacă nu ştiţi cum e să lucrezi o viaţă în aburii emanaţi de pălincă, e musai să-l cunoaşteţi pe Ianoş Bura, unul dintre cei mai cunoscuţi producători din judeţul Satu Mare. Oşanul născut în satul Prilog – unde are patru hectare cu pruni – produce pălincă de peste 40 de ani, iar cea mai mare supărare a sa este că deşi a împlinit de curând 73 de ani şi a făcut numeroase drumuri la Bucureşti, cheltuind o avere, niciunul dintre guvernele de până acum nu i-a sprijit pe producători.

Supărările unui producător de pălincă

Articol editat de , 13 noiembrie 2014, 09:46

Am fost de 21 de ori la Bucureşti şi am cheltuit 63 de milioane, de fiecare dată m-am dus pentru acelaşi lucru: să ne scutească de accizele pe care le plătim doar pentru că cineva a greşit!. Mai bine ne-ar ajuta şi pe noi, producătorii de pălincă naturală, aşa cum sunt sprijiniţi şi alţii!

Cu puterile tot mai slăbite de trecerea timpului, Ianoş Bura e necăjit şi pentru că în ultimii ani găseşte doar foarte greu mână de lucru. Omul spune că nimic nu mai e ca pe vremuri, şi că de pe urma celor pe care îi plăteşte ca să-l ajute, rămâne mai degrabă cu pagube.

Amu’ oamenii nu vin la lucru! Le plăteşti 50 de lei munca pentru o zi, le mai dai mâncare, cafea, pălincă şi bere, aşa că ajungi până la 80-90 de lei pe zi cu un om. Şi, după ce or mâncat, te mai şi ameninţă: Gata, am terminat lucru,’ merg acasă!

De pe cele patru hectare cu pruni, Ianoş Bura scoate o producţie anuală ce poate ajunge şi până la 1.000 de litri de ţuică. Dar cam jumătate din pălinca produsă o vinde pentru a-şi acoperi cheltuielile.
Scot cam 1.000 de litri pe an, dar şi vând din ea, n-am ce face, că trebuie să-mi acopăr cheltuielile. Că din pensie nu reuşesc!

Această prezentare necesită JavaScript.

Pălinca produsă de Ianoş Bura este una dintre cele mai bune din Satu Mare. Cine nu crede, poate s-o guste direct de la sursă, alături de o bucată de clisă, pită de casă şi o ceapă zdrobită cu pumnul.

 

Stela Tudor

Etichete:
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?