Supărările unui producător de pălincă
Dacă nu ştiţi cum e să lucrezi o viaţă în aburii emanaţi de pălincă, e musai să-l cunoaşteţi pe Ianoş Bura, unul dintre cei mai cunoscuţi producători din judeţul Satu Mare. Oşanul născut în satul Prilog – unde are patru hectare cu pruni – produce pălincă de peste 40 de ani, iar cea mai mare supărare a sa este că deşi a împlinit de curând 73 de ani şi a făcut numeroase drumuri la Bucureşti, cheltuind o avere, niciunul dintre guvernele de până acum nu i-a sprijit pe producători.
Articol editat de , 13 noiembrie 2014, 09:46
Am fost de 21 de ori la Bucureşti şi am cheltuit 63 de milioane, de fiecare dată m-am dus pentru acelaşi lucru: să ne scutească de accizele pe care le plătim doar pentru că cineva a greşit!. Mai bine ne-ar ajuta şi pe noi, producătorii de pălincă naturală, aşa cum sunt sprijiniţi şi alţii!
Cu puterile tot mai slăbite de trecerea timpului, Ianoş Bura e necăjit şi pentru că în ultimii ani găseşte doar foarte greu mână de lucru. Omul spune că nimic nu mai e ca pe vremuri, şi că de pe urma celor pe care îi plăteşte ca să-l ajute, rămâne mai degrabă cu pagube.
Amu’ oamenii nu vin la lucru! Le plăteşti 50 de lei munca pentru o zi, le mai dai mâncare, cafea, pălincă şi bere, aşa că ajungi până la 80-90 de lei pe zi cu un om. Şi, după ce or mâncat, te mai şi ameninţă: Gata, am terminat lucru,’ merg acasă!
De pe cele patru hectare cu pruni, Ianoş Bura scoate o producţie anuală ce poate ajunge şi până la 1.000 de litri de ţuică. Dar cam jumătate din pălinca produsă o vinde pentru a-şi acoperi cheltuielile.
Scot cam 1.000 de litri pe an, dar şi vând din ea, n-am ce face, că trebuie să-mi acopăr cheltuielile. Că din pensie nu reuşesc!
Pălinca produsă de Ianoş Bura este una dintre cele mai bune din Satu Mare. Cine nu crede, poate s-o guste direct de la sursă, alături de o bucată de clisă, pită de casă şi o ceapă zdrobită cu pumnul.
Stela Tudor