10 variante sănătoase pentru micul dejun
Ştim cu toţii, cel puţin aşa ni se spune mereu, că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Potrivit unui studiu şi Huffington Post dacă reuşim să nu sărim peste masa de dimineaţă, nu doar că vom avea mai puţine şanse de a deveni obezi, ci va scădea şi riscul de a face boli de inimă sau diabet.
Articol editat de Carmen Sas, 14 noiembrie 2014, 06:00
Nutriţioniştii atrag atenţia însă că acest dicton, „pe repede înainte”, nu este deloc sănătos şi ne oferă câteva idei pentru un mic dejun sănătos, săţios şi delicios.
- Unt de migdale pe pâine prăjită şi fructe proaspete. Rapid, nutritiv, detoxifiant şi plin de energie.
- Pâine din făină integrală umplută cu omletă cu brânză rasă şi o mandarină. Avem aşadar incluse în acest mic dejun cereale, lactate, fructe şi proteine, exact ce are nevoie organismul pentru a face faţă unei zile întregi.
- Mini-pizza englezească din făină integralăasezonată cu sos de roşii, brânză mozarella semi-degresată şi puţin piper roşu, dată la foc mic la cuptor până se topeşte brânza.
- O altă variantă sănătoasă este vafa umplută cu unt de arahide şi afine proaspete, alături de un pahar cu lapte / un pahar de smoothie de banane, făcut din lapte degresat, iaurt grecesc slab, banană îngheţată, 1 sau 2 linguri de seminţe de in şi 1 sau 2 linguri de migdale, gheaţă.
- Ce ziceţi de un bol de cereale cu lapte, la care se adaugă fructe proaspete de pădure şi/sau nuci sau seminţe, contribuind astfel la mărirea nivelului de energie şi la menţinerea saţietăţii pe parcursul zilei.
- Chefir cu piure de căpşuni, completat de o omletă. Chefirul nu este suficient de săţios pentru a asigura energia necesară, însă este uşor şi suficient pentru o şedinţă matinală la sala de sport. După care puteţi mânca o omletă din care să vă luaţi proteinele necesare supravieţuirii pentru restul zilei.
- Brânză de vaci degresată cu cereale şi căpşuni proaspete. În total, cam o cană de 250 ml.
- Gândiţi-vă şi la biscuiţii din ovăz cu seminţe chia şi sirop din scorţişoară şi arţar (zilele reci)/ smoothie roz (zilele toride de vară),preparat din: o banană coaptă, 2 degete de zer de proteine, o cană de afine, căpşuni şi zmeură proaspete sau îngheţate, 220 grame de lapte de migdale sau de cocos neîndulcit, o lingură de unt de cocos, o linguriţă de extract de vanilie şi o linguriţă de praf Camu camu. Toate se amestecă în blender iar peste se adaugă boabe de cacao, seminţe de in şi chia.
- O altă recomandare: ovăz gătit la foc mic cu cireşe uscate,la care adăugăm seminţe şi extract de vanilie şi 2 linguriţe de miere călduţă.
- Clătite pline de proteinefăcute din: o banană foarte coaptă, 4 albuşuri de ou, o lingură de unt de arahide sau de migdale, un praf de scorţişoară, puţină esenţă de vanilie sau migdale. Toate ingredientele sunt amestecate iar aluatul astfel obţinut se toarnă cu lingura în tigaia bine încinsă, fără ulei. Clătita se ţine pe foc câte 3 minute pe fiecare parte.
Redacţia