Ora de religie, pro şi contra
Aceasta este atmosfera la ora de religie într-una dintre frumoasele clase pregătitoare din învăţământul românesc.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 noiembrie 2014, 10:40
Copiii care participă pentru prima dată la aceste ore îţi spun, îmbulzindu-se în faţa microfonului, crezând că se vor vedea la televizor, că le place mult să cânte cântecelele învăţate împreună cu doamna profesoară, dar mai ales să deseneze fişele cu îngeraşi. ,,Aceştia sunt invizibili, ne apără de rele şi sunt tare fericiţi atunci când cântăm despre ei”, cred îngeraşii noştri:
,, -Îmi place când ne citeşte doamna poveşti cu îngeraşi.
-Cum vezi tu aşa îngeraşii?
-Îi văd albi.”
,,Învăţ cântece despre îngeraşi şi ştiu că atunci când cântăm despre îngeraş e fericit că cântăm despre el. Şi îi zice lui Moş Crăciun să ne aducă multe cadouri.”
,,Orele de religie sunt minunate deoarece învăţăm despre îngeraşi şi cât timp ştie Dumnezeu că noi învăţăm despre îngeraşi, o să ne facem mai deştepţi.”
E lesne de înţeles că celor mici le place ora de religie. Cântă, desenează şi se joacă. Le place şi de doamna profesoară care ne asigură că ora de religie nu înseamnă îndoctrinare.
,,Încercăm să le arătăm care este partea pozitivă a lucrurilor. Ei văd multe lucruri negative la televizor şi vin încărcaţi şi încercăm să-i facem să înţeleagă de ce nu este bine în momentul în care faci rău cuiva. Nu dorim să-i îndoctrinăm! Nu facem lucrul acesta! Părintele e liber să aleagă şi mi se pare corect lucrul acesta.”, a declarat Mihaela Roba, profesoară de religie.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj cred că decizia Curţii Constituţionale nu va schimba cursul sau soarta orelor de religie, atâta timp cât acestea erau opţionale şi până acum. ,,E doar o schimbare de procedură”, susţine inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.
,,Eu nu cred că se va schimba foarte tare. Ora de religie nu a fost nici până acum obligatorie pentru că, comparând, nu e o chestiune de matematică la care trebuie să meargă. La matematică nu putea să facă cerere că nu vrea să meargă. E doar o schimbare de procedură. Evident, încurcă un pic lucrurile, ca să fim corecţi, dar nu cred că va schimba datele problemei.”, a mai declarat acesta.
Mai puţin influenţaţi de modificările procedurale, aduse de de Curtea Constituţională, oamenii de pe stradă, mulţi dintre ei părinţi, au deja o părere în ceea ce priveşte orele de religie.
,,Eu cred că ar trebui să-i dăm copilului posibilitatea ca atunci când va fi adult să poată avea singur o părere, o opţiune. Dacă nu faci religie de mic, cum vei putea face o comparaţie când vei fi mare?”
,,Ar fi bine să se introducă religia obligatoriu în şcoală pentru că în ziua de astăzi copiii o cam iau razna.”
,,Să nu devină un fanatism totuşi, şi religia în şcoală. Că în rest e bine venită.”
,,Nu, religia e religie, şcoala e şcoală. Religia are de-a face cu personal, cu ceva de acasă, nu cu şcoala şi nu cu îndoctrinarea după modelul societăţii curente.”
Reacţia Sinodului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului la recenta hotărâre a Curţii Constituţionale nu a întârziat să apară. Reprezentanţii sinodului o consideră o mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor şi susţin că prin solicitarea acordului scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie se realizează un regres faţă de actuala lege a învăţământului.
Adela Groza