Sparaghelul- reputat afodisiac
Sparanghelul este o legumă scumpă, rară şi pretenţioasă atât la cultivare cât şi la gătit, o legumă care are şi proprietăţi terapeutice.
Articol editat de Carmen Sas, 14 noiembrie 2014, 13:32
Cu conţinut bogat în vitaminele A şi B dar şi în oligoelemete, mangan, fier şi fosfor, sparaghelul are proprietăţi diuretice, laxative, depurative şi remineralizante. Fluidifică circulaţia sângelui, determină scăderea zahărului din sânge, acţionează ca drenor hepatic renal, intestinal şi al pielii.
Printre cele mai importante proprietăţi ale sparanghelului se numără cele de sedativ în nevroze şi de calmant al durerilor reumatismale, cu excepţia bolnavilor de reumatism articular acut.
Sparanghelul este recomnadat de către specialişti în curele de slăbire, având o valoare calorică foarte mică. Persoanelor suferinde de astenie fizică sau intelectuală, specialiştii le recomandă consumarea sparanghelului crud.
Întrucât consumul exagerat poate irita epiteliul renal, sparaghelul nu este recomandat nefriticilor, celor bolnavi de cistită ori artriticilor.
Reputat afrodisiac, sparaghelul a fost consumat încă din antichitate. Acesta este considerat o delicatesă iar reţetele pe bază de sparanghel sunt rafinate şi necondimentate, pentru a pune în valoare gustul unic al legumei.
Rodica Tulbure