Ziua de vot în lumea satului
Sătenii de pe Valea Chintăului nu se prea înghesuie la vot. Aşteptările de la politicieni rămân mari: pensii, drumuri, subvenţii pentru agricultură şi creşterea animalelor.
Articol editat de Carmen Sas, 16 noiembrie 2014, 12:22
Populaţia satelor e îmbătrânită, iar tinerii s-au dus către oraş, unde au găsit condiţii de trai mai bune, naveta fiind adesea greoaie sau costisitoare.
Oamenii şi-au format opţiunile de vot din ceea ce au ascultat la radio sau au văzut la televizor. Adesea, însă, părerile s-au format în urma discuţiilor cu consătenii, fie pe uliţă, fie la bufetul din sat. Se votează pe familie sau pe clan, opinia personală contând mai puţin, importantă fiind părerea liderului de grup.
Lumea nu prea înţelege cu ce se ocupă un preşedinte de ţară şi aşteaptă ca acesta să le mărească pensiile şi salariile. De regulă, oamenii votează în turul al doilea la fel ca în primul tur, fiind foarte conservatori în alegerile politice.
În rest, practica electorală de până acuma a creat o anumită rutină şi la ţară şi spiritele nu se mai încing ca altă dată. În afara afişelor electorale care mai persistă şi în ziua alegerilor, votul pare să decurgă normal şi nu s-au înregistrat incidente notabile.
Ovidiu Moldovan