Aquabis notifică firma Rombat să nu mai polueze cu plumb
Societatea judeţeană de apă Aquabis a solicitat firmelor poluatoare din Bistriţa să monitorizeze mai atent deversările în reţeaua de canalizare, pentru a reduce poluarea cu metale grele, în special cu plumb.
Articol editat de , 17 noiembrie 2014, 16:15
Solicitarea a fost făcută pentru că operatorul de apă-canal are obligaţia contractuală faţă de finanţatorii europeni să asigure calitatea necesară nămolurilor rezultate din epurarea apei pentru ca acestea să poată fi utilizate în agricultură.
Dar, Aquabis nu poate utiliza, deocamdată, în agricultură nămolurile rezultate de la staţia de epurare din Bistriţa, întrucât buletinele de analiză a acestora arată o prezenţă sesizabilă în ele a metalelor grele. Ioan Şandru, directorul Aquabis a declarat că odată cu înfiinţarea în cadrul regiei a unui compartiment separat pentru monitorizarea deversărilor făcute de agenţii economici, au fost demarate şi discuţiile cu agenţii economici poluatori.
S-au făcut teste de laborator pe nămol şi am constatat că la noi sunt probleme cu plumbul. Avem, deja, discuţii avansate cu Rombat-ul, fiind vorba de plumbul total pe care îl regăsim în nămol şi nu cu plumbul ionic. Le-am cerut să-şi pună la punct instalaţiile de la staţia lor de epurare, astfel încât să nu deverseze plumb, decât în limitele aprobate. Mai există şi alţi poluatori, care, din când în când dau peste cap procesul tehnologic de la staţia de epurare prin ceea ce deversează în reţeaua de canalizare ( Ioan Şandru, directorul Aquabis)
Operatorul de apă-canal din Bistriţa-Năsăud, care derulează un amplu program de extindere a reţelelor sale din judeţul Bistriţa-Năsăud, finanţate din fondurile de coeziune, are obligaţia contractuală să găsească alternative pentru utilizarea nămolurilor rezultate, care acum sunt depozitate lângă fostul depozit de deşeuri de la Bistriţa. Cea mai la îndemână utilizare ar fi fertilizarea cu aceste nămoluri a terenurilor degradate din judeţ şi introducerea acestora în agricultură, lucru imposibil deocamdată, din cauza poluării lor cu metale grele.
Florin Săsărman