Beneficiile ceaiului de cimbrişor
Cimbrişorul este o plantă medicinală care înfloreşte din luna mai până în luna septembrie şi poate fi întâlnit atât la câmpie, cât şi în zonele de deal şi de munte. Este folosit ca remediu naturist pentru tratarea bolilor de stomac; în bucătărie se foloseşte pentru condimentarea mâncărurilor.
Articol editat de Carmen Sas, 17 noiembrie 2014, 14:55
Cimbrişorul a fost denumit “antibioticul săracului”, datorită multiplelor sale proprietăţi:
– expectorante, antiseptice pulmonare şi intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive;
– hepatoprotectoare, colagoge, coleretice, carminative, stomahice, antidiareice, antispastice, antihelmintice;
– antimicotic superactiv;
– diuretice, diaforetice, uşor depurative, stimulatoare ale funcţiilor rinichilor;
– antihemoragice, hemostatice;
– sedative ale sistemului nervos;
– vulnerare, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante;
– stimulente generale, tonice locale, reconfortante;
Cimbrişorul prezintă următoarele acţiuni specifice:
– efect curativ în laringite, traheite, gripă, bronşite, infecţii respiratorii şi tuse convulsivă, tuberculoză (datorită uleiului eteric);
– stimulează funcţiile hepatice (secreţia bilei de către ficat şi contracţiile vezicii biliare), pofta de mâncare la anemici şi are rol în dischinezie biliară, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipaţie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi;
– reumatism, artrite, sciatică, scleroză în plăci;
– nevroză astenică, neurastenie, stări de oboseală, depresie psihică, migrene, apatie, convalescenţă, anemie, stări de slăbiciune, epilepsie, paralizie;
– stimularea memoriei;
– inflamaţii ale sânilor, dureri menstruale, spasme ale organelor genitale;
– eliminarea viermilor intestinali (ascaridioză, oxiurază) datorită timolului din ulei;
– alcoolism;
– ulceraţii tegumentare, răni, furuncule, abcese, arsuri, panariţiu
Forme de utilizare în terapeutică: infuzie şi ulei.
Ca infuzie, datorită timolului din uleiul eteric, ceaiul de cimbrişor poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali. Intern, se utilizează în: bronşită, tuse convulsivă, astm, răguşeală. Având acţiune antiseptică puternică, acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare. Substanţa amară dă ceaiului de cimbrişor şi proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac să fie un bun tonic în cazul anemiilor. Intern, se foloseşte sub formă de infuzie – 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi (îndulcite cu miere de albine), de preferinţă înaintea meselor principale.
Ca ulei, este un stimulator puternic al imunităţii în cazul maladiilor infecţioase. Este util în afecţiunile căilor respiratorii superioare (rinită, inflamarea nazofaringelui), în bronşite, pneumonii – elimină fenomenele de stază. Posedă proprietate analgezică în artrite, miozite, nevrite.
Băile aromatice cu ulei de cimbrişor tonifică sistemul vegetovascular, majorează tensiunea arterială la hipotonici, normalizează digestia (înlătură spasmele, degajarea de gaze şi meteorismul gastric şi intestinal), favorizează curăţarea organismului de reziduuri, alină durerile menstruale, elimină procesele inflamatoare ale aparatului urogenital.
Fiind un bun antiseptic, uleiul de cimbrişor cicatrizează plăgile, este benefic în afecţiunile cutanate (eczemă, dermatită, scabie etc.), manifestă efect antimicotic (tratează candidoza şi alte afecţiuni micotice), este util în tratamentul afecţiunilor urogenitale (cistită, uretrită, vaginită). În cosmetică, uleiul de cimbrişor se foloseşte pentru întărirea părului, restabileşte structura unghiilor.