Cafeaua poate preveni obezitatea
Cercetătorii de la University of Georgia au descoperit un compus chimic din cafea, care ar putea combate unele consecinţe ale creşterii în greutate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 18 noiembrie 2014, 14:08 / actualizat: 27 noiembrie 2014, 9:35
Studiile au fost făcute pe şoareci, care au fost hrănţi timp de 15 săptămâni cu alimente bogate în grăsimi. Acidul clorogenic, care se găseşte în cafea, a redus rezistenţa la insulină şi acumularea de grăsimi în ficatul acestora. Cobailor le-a fost administrată o soluţie care conţinea acid clorogenic, sub formă de injecţii, de două ori pe săptămână. În urma testelor, cercetătorii au descoperit că acidul clorogenic ajută şi la menţinerea unui nivel normal al glicemiei, la păstrarea sănătăţii ficatului şi scade riscul apariţiei unor boli cronice precum diabetul de tip II şi a afecţiunilor cardiovasculare.
Savanţii declară că acidul clorogenic este un antioxidant puternic care reduce inflamaţiile. Acest compus chimic se găseşte din abundenţă în cafea, dar şi în fructe şi legume precum merele, perele, coacăzele şi roşiile.
Totuşi, cercetătorii spun că acidul clorogenic nu este un tratament pentru obezitate, în ciuda rezultatelor obţinute. Pentru a combate obezitatea, cea mai bună metodă este adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care constă într-o dietă şi un program de exerciţii fizice.
Amalia Cărăuş