Campania de vaccinare antigripală, Subiectul Zilei la Radio Cluj
Campania de vaccinare gratuită antigripală va începe în această săptămână, cu o lună întârziere faţă de alte state europene.
Articol editat de Camelia Velțan, 18 noiembrie 2014, 08:09 / actualizat: 18 noiembrie 2014, 15:48
500.000 de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea bătrânilor, copiilor, gravidelor şi a celor cu boli cronice. Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, cei aflaţi în categoriile de risc trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite imunizarea.
De asemenea, vaccinurile vor fi distribuite şi unităţilor sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi şi personalul medical care lucrează acolo. Potrivit Ministerului Sănătăţii cei care nu se regăsesc în categoriile de risc pot cumpăra vaccinul antigripal din farmacii.
Despre vaccinarea antigripală vorbim amarţi, 18 noiembrie, la Subiectul Zilei
Ministerul Sănătăţii a repartizat Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare doar 800 de doze de vaccin antigripal. Întrucât 200 dintre acestea sunt destinate cadrelor MAI, la dispoziţia populaţiei rămân doar 600 de doze din cele peste 10.000 solicitate. Cum vor fi acestea repartizate, ne spune directoarea DSP Satu Mare, Dorina Dragoş Guran.
Au fost solicitate de către Direcţia de Sănătate Publică 10.400 doze de vaccin antigripal. Primii beneficiari vor fi personalul medico-sanitar, apoi copiii şi vârstnicii şi personalul din instituţiile care asigură asistenţă medico-socială. (Dorina Dragoş Guran, director DSP Satu Mare).
Sibienii preferă să înlăture problemele de sănătate prin tratamente naturiste.
Sibienii preferă să îşi trateze diferite afecţiuni acasă, în mod natural sau să apeleze la medicamente recomandate în farmaciile naturiste. Georgeta Marga, medic primar în epidemiologie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, spune că vizita la medicul de familie pentru a ni se prescrie medicaţia adecvată nu este necesară în toate cazurile şi că ne putem trata şi acasă.
Când te îmbolnăveşti, eşti răcit sau gripat nu este o obligaţie să mergi la medicul de familie. Însă când apar anumite simptome mai severe, ar trebui ca mai ales persoanele din categoriile de risc, copii, femei însărcinate, persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici de diverse afecţiuni, să se prezinte la medic. Virozele de sezon, deci cele transmise respirator, în general nu beneficiază de medicaţie antivirală. ( Georgeta Marga, medic primar în epidemiologie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu)
Medicina naturistă este benefică pentru afecţiuni cronice precum dureri de spate, tulburări de somn sau hormonale. Cu toate acestea, tot mai mulţi sibieni preferă tratamentele naturiste şi pentru alte probleme de sănătate, precum răceli sau dureri de gât.
Prefer medicamentele naturiste întotdeauna, făcute în centre specializate. Am mai mare încredere în ele, decât în antibioticele care distrug flora intestinală şi care fac rău de cele mai multe ori. (sibian)
Iau medicamente naturiste pentru că nu au reacţii adverse. Nu prea iau medicamente tradiţionale. (sibian)
Spre deosebire de medicina tradiţională sau convenţională, care este foarte eficientă în vindecarea problemelor de sănătate majore, medicina naturistă nu contribuie doar la soluţionarea problemelor de sănătate, ci şi la prevenirea lor.
Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud va aduce până la sfârşitul acestei săptămâni primul lot de 900 de doze de vaccin antigripal. Dozele vor fi repartizate personalului medical din spitalele din judeţ, urmând ca loturile ulterioare de vaccin care se vor primi să fie distribuite medicilor de familie.
Medicul Simona Rus spune că repartizarea dozelor de vaccin antigripal pacienţilor nu este deloc simplă, deoarece în fiecare an se primesc mai puţine doze decât ar fi nevoie.
De obicei primim mult mai puţine doze decât este necesar, dar medicul trebuie să îşi selecteze pacienţii care vor primi vaccinul antigripal, pentru că el îi cunoaşte cel mai bine. Şi nu este deloc simplu! Dar, pacienţii la risc, cărora le repartizăm primele doze sunt foarte bine stabiliţi în legislaţie şi aici este vorba de pacienţii peste 65 de ani, de pacienţii cu boli cardiovasculare, cu boli pulmonare, cu boli metabolice, gravidele, personalul medical şi alte persoane care lucrează cu pacienţii bolnavi. (Simona Rus, medic)
În urmă cu un an, DSP Bistriţa-Năsăud a primit de la Ministerul Sănătăţii un număr de 12 000 de doze de vaccine antigripal.