Open Minds pentru persoanele cu tulburări mentale
Articol editat de , 18 noiembrie 2014, 15:55
Pesoanele cu tulburări mentale au dreptul la o voce a lor; ele au dreptul la o viaţă împlinită, ferită de stigmatizare şi discriminare. Acestea sunt câteva din lucrurile în care cred membrii şi voluntarii Asociaţiei Open Minds. Proiectul MUVIT e unul din modurile în care ei acţionează.
„MUVIT e principalul nostru proiect, de care suntem mândri, un program de activitate fizică pentru persoane cu tulburări mentale, care se adresează în acelaşi timp şi membrilor comunităţii Cluj-Napoca”, spune coordonatoare primei ediţii a proiectului, Beatrice Boghian, masterand la Psihologia sănătăţii publice şi clinice, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”.
MUVIT (Move It = Misca-te) a demarat pornind de la constatarea că antipsihoticele de generaţia a doua – care reprezintă standardul de calitate în tratamentul farmacologic al tulburărilor mentale – sunt asociate cu riscul de creştere în greutate. Care, la rândul ei, duce la boli care pot determina decesul prematur.
Timp de şase luni, MUVIT a mobilizat 30 de adulţi cu probleme de sănătate mintală din evidenţele centrului de profil din Cluj, dar şi voluntari, care au derulat împreună diferite activităţi fizice. O primă grupă, „mov”, a făcut plimbări, de cinci ori pe săptămână câte 30 de minute, alături de un voluntar Open Minds. O a doua grupă, „verde”, a efectuat activităţi fizice mai intense: volei, dans modern şi gimnastică aerobică.
Prima ediţie a proiectului MUVIT a fost finaţată de banca Raiffeisen, prin Raiffeisen Comunităţi, cu aproape 5.000 de euro Pentru ediţia a doua, care va antrena mai mulţi beneficiari, e nevoie de sprijinul clujenilor. În acest scop, a fost programat un eveniment de strângere de fonduri la Cazinoul din Parcul Central, vineri, 28 noiembrie, între orele 17.00-19.00.
O parte din bani sunt folosiţi pentru analizele de sange ale beneficiarilor, înainte şi după program. Acestea din urmă s-au îmbunatăţit considerabil, înregistrându-se şi scăderi în greutate. Dar programul a avut efect şi în randul voluntarilor. Stigmatizarea a scăzut, explică Beatrice Boghian. “Au fost de admirat, pentru că au reuşit să treacă această barieră şi s-au implicat, alături de beneficiari”.
Cei care doresc să participe la evenimentul de strângere de fonduri de la Cazino sunt aşteptaţi să îşi confirme participarea la următoarea adresă de e-mail: office@om-research.ro. Se pot depune bani şi direct în contul deschis la ING, RO65ING0000999902606228, cu menţiunea „donaţie MUVIT”.
Ioana Bindea
Fotgrafii: Beatrice Boghian (beneficiari şi voluntari în timpul derulării primei ediţii a proiectului MUVIT, martie-august 2014)