Telefonul, cel mai folosit mijloc de comunicare
Telefonul invenţia secolului în momentul apariției lui, a devenit, de-a lungul timpului, cel mai popular și cel mai folosit mijloc de comunicare. Dorința omenirii de a comunica fără limitele impuse de spaţiu şi timp a fost îndeplinită.
Denumirea acestui aparat vine din greacă (τῆλε, tēle, “la distanță” şi φωνή, fōnē, “voce”,”sunet”) şi reprezintă un dispozitiv de telecomunicaţie care serveşte la transmiterea şi receptarea sunetelor la distanţă. Microfonul are funcţia de transformare a vibraţiilor sonore emise de vocea umană în oscilaţii electrice şi receptorul care captează aproape instantaneu aceste oscilaţii pe care apoi le transformă în vibraţii sonore.
Istoria telefonului este veche de 143 de ani, şi are ca loc de naştere Germania, în anul 1860, când profesorul Philipp Reiss realizează un aparat care transmitea sunetele muzicale, nu și vorbele, cu ajutorul electricităţii. În 1876, americanul Graham Bell construia primul aparat cu utilitate practică. El a depus primul dosarul pentru brevet și, prin urmare, este creditat drept inventatorul telefonului.
Articol editat de , 18 noiembrie 2014, 18:00
Un an mai tîrziu, telefonia ajunge în Europa şi implicit în România. Documentele vremii demonstreză că la sfârşitul anului 1877, la fabrica de aparate telegrafice şi de semnalizare”Tierich & Leopolder” din București s-au făcut primele experienţe cu aparate telefonice. În Moldova, Titu Maiorescu, aflat la Dorohoi, a vorbit la telefon cu staţia Mihăileni. La Iaşi, aparatele Morse de la secţiile de poliţie au fost înlocuite cu aparate telefonice în 1882. Reţeaua telefonică a cunoscut o dezvoltare notabilă în 1887, iar în 1896 s-a introdus telefonia publică.
La început microfonul şi receptorul formau două piese separate ale telefonului, azi, acestea au fost constituite într-una singură, s-a renunţat la discul rotativ în favoarea tastelor, au apărut telefoanele fără fir, iar firele telefonice de odinioară au fost înlocuite de fibra optică care a ridicat calitatea şi viteza de transmitere a datelor.
eTelecom blog, roportal.ro