Cum alegem făina pentru cozonaci
Care este diferența între făina 00 și 000?
De ce făina de patiserie nu e bună și pentru pâine?
Articol editat de , 19 noiembrie 2014, 17:00 / actualizat: 19 noiembrie 2014, 19:41
Puțini dintre noi se întreabă care este diferența între diferitele tipuri de făina albă și mulți nici nu își pun problema cozonacului nereușit prin prisma acestui ingredient. Este foarte important să alegi făina potrivită, sau dacă găsești rețete pe internet, să știi să faci conversia corectă a tipurilor de făina din alte țări, cu cele de pe piața noastră, românească.
Există indicii pe pachetul de făină care îți spun ce faină e mai bună pentru prăjituri și care este mai bună pentru pâine sau aluaturi. În primul rând trebuie să ne uităm după cifre și numere: 000, 480, 550, 650. Aceste cifre indică gradul de rafinare al făinii. Făina 000 este mai fină, mai alba și mai ușoară. Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten.
Să urmărim o clasificare pentru tipurile de făină în funcție de produsele pentru care sunt destinate:
Făina 000 – excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie
Făina 480 (sau 450) – făină fină, folosită tot în patiserie
Făina 550 – făină mai dură decat primele două, bună pentru aproape orice aluat: de la cele de prăjituri, biscuiți, brioșe, până la cele de pâine și chiar și în produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de placintă, croissante.
Făina 650 – pentru că are un conținut mai mare de gluten este ideală pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia.
Numerele de pe ambalaj reprezintă un indiciu despre despre valoare nutrițională. Cu cât numărul este mai mare, cu atât făina se apropie de cea intergrală care este mai sănătoasă. De exemplu, făina integrală este notată cu 1750, iar cea neagră cu numere de la 1250 la 1350.
Cel mai greu pare atunci când ne inspirăm din rețete americane, italiene sau franțuzești care recomandă tipuri de făină pe care nu le găsim la noi. Exista echivalări care lămuresc acest impediment:
Făina 000 și 480 = pastry flour (SUA) – făina 40 (Franța)- făina 00 (Italia)
Făina 550 = all purpose flour (SUA) – făina 55 (Franța) – făina 0 (Italia) – plain flour (Marea Britanie)
Făina 650 = high gluten flour/ bread flour (SUA) – făina 82 (Franța) – făina 1 (Italia).
În rețetele americane putem găsi și “Self-Rising Flour”, adica o făină care are deja adăugat în ea agentul de creștere. Poți să o prepari și singur adăugând în tipul de făină utilizat pentru prăjituri (se poate folosi făina 550) 5-7g praf de copt la 100g făină.
foodstory.ro