Ziua cercetătorului şi proiectantului din România
România serbează astăzi, 19 noiembrie „Ziua cercetătorului şi proiectantului din România”.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 noiembrie 2014, 12:42
Aceasta aniversare a fost dedicată savantului american, de origine română George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1974.
George Emil Palade (1912-2008) a absolvit facultatea de Medicina la Bucureşti în anul 1940 după care timp de 3 ani a servit în Corpul Medical al Armatei Române. Mai apoi acesta se căsătoreşte cu Irina Malaxa cu care pleacă în Statele Unite fiind angajat pe post de cercetător la New York University.
În anul 1961 Palade a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA, iar în 1973 s-a transferat la Yale University, unde a condus catedra de Biologie celulară, iar din 1990 lucrează la Universitatea din San Diego, California. A publicat peste 100 de lucrări şi a fost distins cu premii de înalt prestigiu ştiinţific fiind numit şi cu titlul de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universităţi.
În 1974, Palade primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea Biologiei Celulare moderne”.
În 1975 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1989, Membru de Onoare al American Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA) la Universtiatea din California.
La 12 martie 1986, Ronald Reagan, Preşedintele SUA, l-a premiat pe dr. George Palade cu Medalia Naţională de Ştiinţă (National Medal of Science), pentru merite deosebite.
În 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.
S-a stins din viaţă la 8 octombrie 2008, în SUA.
Veronica Borta