Cum alegem uleiul pentru gătit
Mai multă atenție atunci când cumperi uleiuri pentru gătit. Multe sortimente se distrug prin prăjire și dezvoltă compuși periculoși.
Articol editat de , 20 noiembrie 2014, 17:00
Punctul de fumigație este temperatura la care un ulei se descompune și produce fum. În acest moment, acesta descarcă produși toxici și chiar cancerigeni. Uleiurile cele mai sigure pentru prajit sunt cele care se descompun la temperaturi mai mari de 180 – 200 de grade Celsius. Este temperatura la care se ajunge prin prăjire sau prin preparare la cuptor.
230 de grade Celsius este punctul de descompunere al uleiului de palmier. Trebuie să fim atenți ca acesta să nu fie hidrogenat.
Uleiul de cocos se descompune tot la peste 200 de grade Celsius. La peste 180 de grade Celsius se descompune uleiul rafinat de măsline, care poate fi folosit la mâncarea gătită.
Uleiul de floarea soarelui este sensibil la temperatura de peste 180 de grade, punctul lui de fumigație fiind mult mai scăzut. Deci acesta este ideal în salate sau în preparate la temperatura camerei.
Să nu folosiți la prăjire uleiuri presate la rece, indiferent de sursa acestora . Acestea au o valoare biologica excepțională, însă acizii grași cu lanț lung pe care îi conțin sunt extrem de sensibili la temperaturi ridicate. Aceste uleiuri nu se încălzesc la peste 40 de grade Celsius.
Uleiul de măsline este lăudat de toata lumea pentru efectele lui benefice asupra sănătății, însă e de evitat când vine vorba de prăjit. Asta pentru ca are un punct de ardere la o temperatura mult mai mică în comparație cu alte tipuri de ulei. Punctul de ardere al uleiului de măsline este situat undeva între 185 și 210 grade Celsius. În momentul în care atinge aceasta temperatură toate proprietățile lui bune se distrug și pot să apară compuși care sunt dăunători sănătății.
foodstory.ro