Subiectul Zilei – autorităţile faţă în faţă cu iarna
Pe drumurile naţionale din nord vestul ţării, aflate în subordinea Regionalei Cluj, vremea nefavorabilă NU va lua pe nepregătite firmele care se ocupă cu deszăpezirea.
Articol editat de Andreea Leonid, 20 noiembrie 2014, 07:15 / actualizat: 20 noiembrie 2014, 15:43
Promisiunea o face directorul regionalei, Eugen Cecan, care precizează că instituţia are la dispoziţie peste 400 de utilaje de deszăpezire cu care se va interveni atunci când condiţiile meteo o impun. El a declarat că, în funcţie de previziunile meteo, pe drumurile naţionale va fi împrăştiat şi preventiv material antiderapant. Eugen Cecan a adăugat că prima intervenţie ar putea avea loc în noaptea următoare, dacă institutul de meteorologie îşi menţine avertizările făcute pentru zonele mai înalte din nord-vestul ţării.
Municipiul Cluj-Napoca intră în a doua iarnă consecutivă fără să aibă un nou contract pentru deszăpezirea drumurilor.
Întelegerea cu societățile care au asigurat până acum serviciul a expirat în toamna anului trecut, dar licitația pentru stabilirea unui nou prestator este blocată de neînțelegerile dintre instituțiile statului.
Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a impus Primariei să treacă în contract mai multe prevederi pe care, ulterior, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor le-a considerat nelegale. În aceste condiții, municipalitatea a cerut Curții de Apel să stabilească ce instituție are dreptate și în baza deciziei dată de instanță va fi organizată o noua licitație.
Purtătorul de cuvant al Primariei clujene, Oana Buzatu, a precizat că orașul nu va fi blocat din cauza ninsorilor deoarece Consiliul Local și-a luat măsuri de precauție și a prelungit vechile contracte până la finalizarea licitației de deszăpezire.
Știind că durează foarte mult și că există riscuri de contestare din partea ofertanțiilor am luat această măsură de precauție la nivel local, de a adopta o hotărâre de consiliu care prelungește contractele existente până la data semnării noilor contracte.( Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei clujene).
Odată cu răcirea vremii, se pregătesc utilajele de deszăpezire în Pasul Tihuţa, zonă recunoscută pentru dificultăţile pe care le creează şoferilor în perioada iernii.
Secţia de Drumuri Naţionale Bistriţa-Năsăud va avea la dispoziţie 45 de autoutilaje specifice pentru iarnă, o parte dintre ele fiind aduse, deja, în bazele din judeţ.
Judeţul Bistriţa-Năsăud este străbătut de 4 drumuri naţionale, cu o lungime totală de 321 de kilometri. Două dintre acestea, DN 17 şi DN 15 A sunt reabilitate, în timp ce DN 17C şi DN 17D nu au mai fost reparate de foarte mulţi ani.
Drumurile judeţene din Bistriţa-Năsăud vor fi îngrijite pe parcursul iernii de două firme din acest judeţ, valoarea contractelor încheiate cu Consiliul Judeţean ridicându-se la circa 2,5 milioane de lei. Contractele au intrat în vigoare în data de 15 noiembrie, iar administraţia judeţului se aşteaptă să nu existe probleme deosebite până la primăvară.
Inginerul Alexandru Orţan, spune că în acest judeţ viscolul nu a creat probleme în anii trecuţi, dar că există câteva zone în care, iarna, drumarii au ceva mai mult de lucru.
Probleme de viscol la noi în judeţ nu au fost, decât foarte rar la Monor, undeva la Chiochiş, pe Dealul Habadocului şi între Ocniţa şi Milaş. În rest, mai avem câteva zone sensibile, cum ar fi între Bistriţa şi Jelna, din cauza pantei mai mari şi a circulatiei aglomerate, la fel, zona Colibiţa, tot din cauza configuraţiei drumului. (Alexandru Orţan, şeful Direcţiei pentru Administrarea Drumurilor Judeţene de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud).
Nu există drumuri judeţene a căror carosabil să pună probleme deosebite, să fie distrus, a mai adăugat şeful drumurilor judeţene de la CJ Bistriţa-Năsăud.
Contractele de întreţinere a drumurilor judeţene pe perioada iernii au intrat în vigoare încă din 15 noiembrie, valoarea lor fiind de circa 2,5 milioane de lei. Judeţul Bistriţa-Năsăud are o reţea de drumuri judeţene şi comunale cu o lungime totală de 1 279 de km.
În Maramureş, comandamentul de iarnă a intrat în atribuţiuni pentru a nu fi luat prin surprindere de sezonul rece.
Pe sectorul de drumuri naţionale ale judeţului a fost stabilit necesarul de materiale, utilaje şi echipamente.
Stocurile de materiale antiderapante totalizează 5.500 de tone de sare. Până în 31 decembrie acestea vor fi transportate în cele 7 baze constituite la nivelul judeţului: Baia Mare, Gutâi, Sighetu-Marmaţiei, Petrova, Vişeu, Borşa şi Copalnic–Cerneşti.
În ceea ce priveşte numărul utilajelor, până joi, 20 noiembrie, au intrat în baze 12 din cele 18 necesare, respectiv autobasculante cu lamă şi răspânditor, utilaje multifuncţionale şi încărcătoare.
Maramureşul se află până vineri, 21 noiembrie, la ora 12.00 sub cod galben de ninsori.
Cât de pregătite sunt autorităţile din Transilvania în cazul unei eventuale ninsori aflăm joi, la Subiectul Zilei.
Redacţia