Visele sunt pline de semnale
Chiar dacă credeţi sau nu, în timpul somnului, corpul nostru este aproape paralizat.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 noiembrie 2014, 10:28
Fiecare dintre noi a simţit măcar o singură dată cum subconştientul reuşeşte să facă dintr-o parte a somnului o senzaţie fizică pe care o simţim în acest moment.
Oamenilor cărora le este sete, subconştientul le “aruncă” imaginea unui pahar de apă. Ei încearcă să-şi potolească setea (în vis, bineînţeles), până ce se trezesc şi înţeleg că îşi doresc apă.
Foştii fumători văd visele mai realiste şi mai vii decât oricine altcineva. Cel mai des ei visează că iarăşi au început să fumeze şi sunt afectaţi de sentimentul vinovăţiei.
Subconştientul nostru foloseşte limbajul semnelor şi al simbolurilor. De aceea, nu trebuie să interpretăm fiecare vis, oricât de logic structurat nu ar fi, foarte direct. Subconştientul ne trimite mai degrabă nişte semnale, decât imagini clare.
Destul de des, în visele noastre apar chipurile unor oameni necunoscuţi nouă, fără să ne dăm seama că aceste feţe ni le oferă subconştientul. Sunt chipurile unor oameni reali, pe care i-am văzut pe parcursul vieţii, dar pe care nu i-am reţinut.
Toţi oamenii (cu excepţia celor cu tulburări psihice puternice) au vise, dar bărbaţii şi femeile visează diferit. Bărbaţilor le apar în vis de cele mai multe ori tot bărbaţi, în schimb femeile visează într-un mod egal atât femeiele cât şi bărbaţii.
După cinci minute de la trezire nu mai ţinem minte nici jumate din vise, iar după zece minute abia dacă ne vom aminte 10 % din ele.
Sunt faimoase cazurile atunci când poeţii, scriitorii, savanţii visau că scriu poezii, proză sau o nouă teorie. Norocoşi erau cei care îşi lăsau în capătul patului, un pix şi o foaie. Viselor se datorează poezia lui Samuel Coleridge „Kubla Khan”, istoria despre Dr. Jekyll și Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson şi Frankenstein, cât şi faimosul tabel periodic a lui Mendeleev.
Copiii mici nu se văd pe ei în vise până la vârsta de trei ani. De la trei până la opt ani, copiii au mai multe coşmaruri decât ar avea adulţii pe parcursul întregii vieţi.
Maria Braşoveanu