Ziua universala a copilului
Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată la 20 noiembrie 1989, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 noiembrie 2014, 12:46
Orice stat care semnează Convenţia, cum este şi România de altfel, are obligaţia de a-i recunoaşte conţinutul şi de a-l respecta întocmai. Acest tratat a fost adoptat în 194 ţări, înafară de SUA şi Somalia.
Prima mişcare de promovare a unei protecţii speciale acordată copiilor s-a materializat în anul 1919 şi a fost creată de Eglantyne Jebb, când a înfiinţat organizaţia Salvaţi Copiii din Londra.
“Este foarte clar că salvarea copiilor din întreaga lume nu reprezintă o imposibilitate inerentă. Acest lucru devine imposibil doar dacă refuzăm să-l realizăm.” Eglantyne Jebb
Din dorinţa de a oferi copiilor o protecţie aparte, deoarece condiţiile în care trăiau aceştia după Primul Război Mondial erau inumane şi de cele mai multe ori se ajungea la decese, Declaraţia de la Geneva din 1924 a ajutat la o mobilizare, chiar dacă doar cu caracter orientativ pentru acele vremi.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, întrunită în 1989, a adoptat o variantă mai extinsă a acelor drepturi, în timpul Convenţiei privind Drepturile Copilului, adăugând zece principii suplimentare celor cinci originale.
În data de 2 septembrie, 1990, convenţia a devenit internaţională, iar în prezent are 54 de articole care se adresează nevoilor de bază ale copiilor.
Emanuela Luca