Subiectul Zilei – starea rețelelor de apă și canalizare din Transilvania
Reţeaua de apă şi canalizare din judeţul Bihor va fi extinsă cu 30 de kilometri.
Purtătoarea de cuvânt a Companiei de Apă Oradea, Renata Trifa, spune că lucrările vor dura 10 luni şi sunt cofinanţate din Fondul de coeziune.
Articol editat de , 21 noiembrie 2014, 07:15 / actualizat: 21 noiembrie 2014, 12:59
Pe parcursul anului viitor, locuitorii din Oradea vor putea beneficia de aceste servicii îmbunătățite. Este vorba de 13 kilometri de rețea de alimentare cu apă potabilă, 15 kilometri de rețea de canalizare și opt stații de pompare a apelor uzate.( Renata Trifa, purtătoare de cuvânt a Companiei de Apă Oradea).
Valoarea proiectului de extindere a reţelei de apă şi canalizare din Bihor depăşeşte 12 milioane 700 de mii de lei.
Despre starea reţelelor de apă şi canalizare din Transilvania vorbim vineri, la Subiectul Zilei .
Prin intermediul unor proiecte finanţate din fonduri ale Programului Operaţional Sectorial POS Mediu, etapa a II-a, operatorul de apă din judeţul Satu Mare, SC Apaserv, intenţionează să dezvolte reţelele de apă şi canalizare din mai multe comune.
Directorul Dan Stegerean afirmă că, potrivit masterplanului întocmit împreună cu primăriile interesate, pentru lucrările avute în vedere este nevoie de 120 milioane euro, dar suma ce va fi alocată judeţului Satu Mare urmează să fie decisă după ce la Ministerul Mediului vor fi înregistrate şi solicitările celorlalte companii de apă din ţară:
Am depus cererea de finanţare şi a fost aprobată de Ministerul Mediului pentru POS Mediu II 2014-2020 şi suntem în procedură de evaluare pentru consultanţă. Noi am solicitat 120 de milioane de euro, iar Ministerul Mediului urmează să decidă ce sumă va fi alocată judeţului Satu Mare. (Dan Stegerean, director Apaserv SA Satu Mare)
Din banii ce vor fi alocaţi se doreşte efectuarea unor lucrări de specialitate, precum extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, modernizarea fronturilor de captare şi realizarea unor staţii de epurare.
În noiembrie anul trecut la Sighet a demarat un proiect privind reabilitarea şi extinderea a 39 km de reţea de apă şi canal, construcţia a 11 staţii de pompare, dar şi construirea unei staţii noi de epurare.
Vineri, 21 noiembrie, încep lucrările de înlocuire a conductelor de aducţiune de la Crăciuneşti până la bazinele de captare de pe dealul Dobăieş.
Redacția