Ziua Mondială a Salutului
Salutului îi stă bine să fie însoțit întotdeauna de un zâmbet!
Articol editat de , 21 noiembrie 2014, 10:31
Salutul este primordial în stabilirea relațiilor cu cei din jur iar poziția corpului, mimica și ținuta îi completeaza sensul.
21 noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Salutului. Ea a fost iniţiată de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, Nebraska, în 1973 și este considerată a fi un răspuns la conflictul dintre Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, fiind un îndemn la pace în întreaga lume. Azi ea este recunoscută în 180 de ţări.
În lume salutul are diferite semnificaţiiși forme de abordare. În Tibet, este politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva prima oară. Inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, japonezii se înclină, iar britanicii spun doar bună ziua şi îşi dau mâna. În schimb, francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât şi la plecare. În Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng. În Cambodgia se lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua. În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.
În limba română există numeroase formule de salut, în raport cu momentul zilei și cu persoana căreia acesta îi este adresat.
Ardelenii, și mai ales clujenii, se salută folosind cuvântul-simbol “servus”, un termen cu o istorie interesantă, “servus humillimus” însemnând „sluga dumitale preaplecată“. Vechea formula de salut a romanilor înseamna în limba latina „sclav”.
În alte țări, oamenii se saluta “Ahoj” în limba cehă, “Hej” în daneză, “Salom” în ebraică, “Hallo” în germană, “Ja sas” în greacă, “Ciao” în italiană, “Konnichi wa” în japoneză, “Ave” în latina, “Ola” în portugheză, “Zdravstvuitie” în rusă, “Hola” în spaniolă sau “Merhaba” în turcă.
Așadar, azi, să nu uităm cumva de bunele maniere, să zâmbim și apoi să salutăm!
citynews.ro, românialiberă.ro