Nemo și voiajul său de 400 de kilometrii
Minunata călătorie din animația În căutarea lui Nemo are acum mai mult sens.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 noiembrie 2014, 18:26
Un studiu făcut recent a demonstrat ca un pui de pește clovn, din specia lui Nemo, poate călători pana la 400 de kilometrii în căutarea unei noi case. Este bine de știut ca în perioada adulta, peștele clovn, iși petrece aproape toată aceasta etapa în adăpostul unei anemone, însă când sunt pui călătoresc prin tot oceanul, susține Hugo Harrison, de la Centrul ARC de Excelență pentru Studii de recifuri de corali, de la Universitatea James Cook, din Australia.
„La începutul cercetării nu știam unde pleacă și cât traseu sunt dispuși sa parcurgă în găsirea unei case potrivite lor, dar acum avem o idee despre acest lucru. Faptul ca știm cât de departe se împrăștie lavrele ne ajută sa înțelegem cum populația marină se adaptează cu atâta usurinta la schimburile ambientale” afirmă doctorul Harrrison de la Universitatea James Cook, Australia.
Pentru studiu s-au analizat mostre de lavre din apele Australiei, singurul loc unde se găsește această specie de pește clovn. Distanța dintre cele doua habitate în care s-au adaptat rudele lui Nemo este de 400 de km. Prin urmare ei trebuie sa migreze între aceste populații pentru a putea supraviețui și a se putea înmulți. Cercetătorii au recoltat peste 400 de mostre din țesutul ADN ale acestor viețuitoare pentru o monitorizare optimă. Spre surprinderea lor au descoperit că peștii călătoresc frecvent în adâncurile oceanului, nu mai puțin de 400 de kilometrii. Este fascinant acest lucru, deoarece ei nu măsoară decât câțiva centimetrii și timpul alocat migrării este de câteva zile. Pe lângă abilitățile de înotători sunt și foarte perspicace, căci pentru a parcurge acel traseu se folosesc de curenții maritimi pentru a ajunge în sânul unei mari familii aflata la celălalt pol oceanic. Cea mai mare migrare se face din nord spre sud, deoarece acei curenți sunt tipici acelei regiuni. Odata ajunși se instalează într-o confortabilă anemonă și supraviețuiesc suficient timp pentru a se reproduce.
Pana la urma călătoria lui Nemo are la baza o idee științifică pe lângă minunata poveste din animație.
Emanuela Luca