Fii curios! Te ajută
Se spune, în popor, că oamenii curioşi mor repede! Din fericire, nu este întocmai așa.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 noiembrie 2014, 18:00 / actualizat: 23 noiembrie 2014, 22:52
Mai mult decât atât, se preconizează că a fi curios te ajută, iar starea de așteptare continuă a unor detalii ne poate maximiza capacitatea creierului, atunci când îl punem în postura de a descoperi și de a stoca informații.
Conform unor studii conduse de Matthias Gruber, cercetător la Universitatea din California, atunci când curiozitatea ne invadează mintea, creierul nostru absoarbe tot ceea ce ne interesează și toate datele cu privire la acel subiect. Curiozitatea activează sistemul de recompensă al creierului nostru, iar în acel moment el secretă dopamină, acea substanță care ne motivează când vine vorba de reunirea unor obiective. Pe lângă toate acestea, o altă substanță, care ne ajută sa ne formăm memoria, se declanșează în clipa în care avem interes pentru ceva anume. Studiul a demonstrat ca odată ce curiozitatea noastră este trezită, nu doar că învățăm lucruri noi ci şi reținem informația de o manieră mai ușoară și mai clară.
Această cercetare vine în sprijinul ipotezei conform căreia în momentul în care prezentăm interes pentru anumite lucruri, devenim mult mai activi cerebral, iar stocarea informației se face cu mai multă usurință, într- o formă mult mai calitativă.
Emanuela Luca