Nicu Alifantis, în exclusivitate pentru Radio Cluj: „Mă simt măgulit de tot ce mi s-a întâmplat la Alba Iulia”
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 noiembrie 2014, 21:30
Protagonistul primei seri a Festivalului concurs de muzică folk Ziua de mâine, ediţia a 10-a, care s-a încheiat duminică, 23 noiembrie la Alba Iulia, a fost Nicu Alifantis. O expoziţie personală „Printre gânduri, vorbe, muzici, instrumente…”, deschisă la Muzeul Naţional al Unirii, spectacolul de animaţie După melci, în interpretarea actorilor Teatrului de păpuşi Prichindel, o dublă lansare de carte şi un concert, toate au fost legate de numele îndrăgitului artist. La finalul întâmplărilor zilei, Nicu Alifantis ne-a declarat, prin telefon, în emisiunea Diligenţa de Bizanţ:
„Expoziţia este o nebunie care mi-a fost propusă, am acceptat-o pentru că eu răspund la orice fel de provocare care mă pune pe treabă. Sunt instrumente multe adunate în timp, sunt toate discurile, toate coperţile albumelor originale, sunt câteva costume cu care am apărut fotografiat pe aceste albume, sunt benzile master de la diverse albume. E greu de povestit… Expoziţia arată bine, am avut şi eu, aşa, o mulţumire sufletească atunci când am văzut că am reuşit să umplu trei săli din muzeu cu toate astea. Apoi, lucrurile au mers mai departe.
A fost aniversarea celor 35 de ani pe care i-a împlinit albumul „După melci”, am dat în recitalul meu un semnal din această producţie realizată cu Teatrul de păpuşi din Alba Iulia, cu un regizor absolut remarcabil, Cristian Pepino. Teatrul Prichindel este un teatru de top în lumea teatrelor de păpuşi. Acest spectacol va fi gata anul viitor, în luna martie, premiera va avea loc la Alba Iulia, vom merge apoi la Bucureşti şi, sper, şi prin alte oraşe din ţară.
Separat de toată povestea asta, după concert am avut o dublă lansare de carte. Prima a fost chiar în premieră, pentru că la Bucureşti se lansează abia sâmbătă. E vorba de „Scrisori nedesfăcute”, o ediţie revăzută şi adăugită a acestui volum apărut în 1997 în care sunt adunate tot felul de poezii adolescentine şi alte lucruri, chiar şi nişte traduceri făcute de Leonard Constant… Am lansat şi un dicţionar, „Dicţionarul lui Alifantis”, unde am strâns câteva dintre textele unei rubrici pe care am avut-o săptămânal în „Flacăra lui Adrian Păunescu”. E un omagiu pe care l-am adus poetului pentru că-i datorez mult şi l-am făcut cu drag, o dată pentru memoria lui Adrian Păunescu, şi apoi pentru Ana Maria Păunescu, cea care duce mai departe această revistă.
În rest, sigur că mă simt măgulit, onorat de tot ce mi s-a întâmplat, de atenţia care mi s-a acordat – eu, personal, cred că un pic prea mare. Oamenii de aici sunt deosebit de drăguţi şi, fiind a zecea ediţie, am zis să pun şi eu umărul şi să încerc să construiesc nişte lucruri care să însemne ceva pentru această ediţie aniversară”, ne-a declarat Nicu Alifantis, în exclusivitate pentru Radio Cluj.
Florin Săsărman
Dan Moşoiu
Foto: Ziua de mâine