Ce beneficii aduce educaţia muzicală
Studiul, coordonat de dr. Ines Jentzsch de la Universitatea St. Andrews, a testat abilităţile cognitive a muzicienilor şi a celor care nu practică niciun fel de activitate muzicală şi a ajuns la concluzia că declinul mental asociat îmbătrânirii, poate fi prevenit prin învăţarea unui instrument muzical.
Articol editat de cristina.rusu, 24 noiembrie 2014, 20:00
Cercetarea publicată în jurnalul Neuropsychologia, atrage atenţia asupra aptitudinilor învăţate în timpul performanţelor muzicale. Mai exact, atunci când muzicienii cântă, ei trebuie să fie conştienţi de acţiunile lor, să monitorizeze continuu ceea ce cântă prin feedback auditiv şi să anticipeze eventualele greşeli.
Noua cercetare este importantă deoarece, spre deosebire de studii anterioare, se concentrează mai curând asupra amatorilor şi nu a muzicienilor profesionişti. Acest lucru indică faptul că performanţele cognitive pot fi îmbunătăţite chiar şi de „niveluri moderate de activitate muzicală”.
De asemenea, studiul a atras atenţia asupra faptului că deşi în perioade marcate de dificultăţi economice, fondurile pentru educaţia muzicală sunt adesea primele care suferă reduceri, copiii ar trebui să beneficieze de activitate muzicală pentru a-şi îmbunătăţi performanţele cognitive.
Sursa: The Independent