Ascultă Radio România Cluj Live

Cum ne influenţează viaţa, ustensilele de bucătărie

Adoptarea noilor tehnologii în materie de gătit şi mâncat a atras după sine o serie de consecinţe care au efect asupra sănătăţii umane.

Cum ne influenţează viaţa, ustensilele de bucătărie

Articol editat de cristina.rusu, 24 noiembrie 2014, 17:00

De exemplu, unele dintre cele mai mari implicaţii le-au avut şi continuă să le aibă instrumentele de gătit şi mâncat.

Tacâmurile

Până acum 250 de ani, în Vest, majoritatea oamenilor muşcau într-un mod similar cu maimuţele, astfel încât dinţii să se alinieze ca o ghilotină, cu stratul de deasupra căzând pe cel de dedesubt. Apoi, subit, această aliniere a maxilarului s-a modificat, oamenii începând să dezvolte supraocluzie. Stratul superior de dinţi începând să îl acopere pe cel inferior. Potrivit antropologului C. Loring Brace, supraocluzia a rezultat după ce am adoptat ustensilele pentru mâncat, mai exact furculiţa şi cuţitul.

În China, în schimb, această modificare a fost observată cu 900 de ani mai devreme, motivul fiind, pare-se utilizarea beţişoarelor chinezeşti.

Vase de gătit

O altă modificare majoră s-a realizat acum aproximativ 10.000 de ani, odată cu inventarea vasului de gătit. Înainte de acest eveniment, niciun adult fără dinţi nu ar fi reuşit să supravieţuiască. După inventarea vaselor de gătit, oamenii au avut posibilitatea de a consuma mâncare mai moale şi prin urmare lipsa dinţilor nu ar mai reprezenta o condamnare la moarte.

Motivul pentru care inventarea vaselor de gătit nu a dus la modificarea dentiţiei a fost acela că, pe lângă mâncarea gătită, oamenii continuau să consume şi alimente mai tari. Totuşi tranziţia spre mâncarea moale a avut un impact major asupra dinţilor iar asta o demonstrează studiile pe australienii aborigeni. În timpul unei singure generaţii de aborigeni care au migrat în oraş, s-a constatat că deşi dinţii lor erau mai puţin uzaţi, ei prezentau mai multe cavităţi din cauza consumului excesiv de dulce.

Până în secolul al XVIII-lea, majoritatea familiilor aveau deja un cazan în care se gătea. De obicei, oamenii nu aruncau resturile de mâncare ci le lăsau în vas, ele contribuind la următorul fel de mâncare.

Ce a provocat cel mai mult rău?

Multă lume se teme de cuptorul cu microunde şi de radiaţiile emise de el, mai mult decât de orice alt electrocasnic din casă.

Totuşi, cea mai negativă schimbare este renunţarea la gătit, o modalitate prin care oamenii au început să aibă din ce în ce mai puţin control asupra lucrurilor pe care le consumă.

Ce schimbare legată de gătit ne-a ajutat cel mai mult?

Frigiderul a fost şi este unul dintre cele mai importante invenţii, tocmai pentru că a permis alimentelor să rămână proaspete pentru o durată lungă de timp.

Cu toate acestea, crucială a fost inventarea cuptorului cu gaz. Înaintea lui, oamenii obişnuiau să facă focul într-o vatră deschisă dar care se afla în casă. Femeile îşi ardeau fustele, mulţi copii mureau pentru că se jucau cu focul iar poluarea era o adevărată problemă care cauza boli respiratorii. În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în ţările în curs de dezvoltare, focurile din vetrele deschise omoară aproape 1,5 milioane de oameni anual.

Sursa: The Atlantic

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!