Focul atrage oamenii
Tuturor oamenilor le place să stea lângă un foc aprins în căminul din casă sau lângă o vatră în mijlocul naturii.
Articol editat de Carmen Sas, 24 noiembrie 2014, 06:00
Specialistul în antropologie Christopher Lynn, de la Universitatea din Alabama, a explicat că atracţia faţă de foc este adânc înrădăcinată în evoluţia speciei umane, iar şederea în apropierea focului are efecte fiziologice şi psihologice remarcabile. Antropologul este autorul unui studiu publicat recent în jurnalul „Evolutionary Psychology„. Studiul său a arătat că şederea oamenilor lângă un foc de lemne duce la scăderea tensiunii arteriale şi la apariţia unei stări de relaxare. El a organizat un experiment în care 226 de adulţi priveau imagini filmate ce înfăţişau un foc arzând, însoţite şi de „sonorul” corespunzător.
Măsurând tensiunea arterială a subiecţilor înainte de vizionare şi după ce priviseră materialul video pentru perioade variabile de timp, dr. Lynn a descoperit că tensiunea arterială a scăzut în cadrul întregului grup de participanţi şi că aceştia deveneau tot mai relaxaţi pe măsură ce priveau mai mult imaginile cu focul.
De asemenea, susţine cercetătorul, experienţa părea să-i facă pe participanţi mai sociabili.
„Descoperirile confirmă faptul că vatra şi focul induc o stare de relaxare ca parte a unei experienţe multisenzoriale, absorbtive şi sociale”, scrie specialistul în studiul său.
Efectul relaxant ţine de moştenirea timpurilor preistorice, când oamenii din Epoca de Piatră socializau în jurul focului, bucurându-se de senzaţia de căldură şi siguranţă, în timp ce stăteau la taifas şi legau prietenii cu cei din jur, acest fapt putând să le confere un avantaj evolutiv.
„Cu timpul, oamenii străvechi au ajuns să asocieze imaginea, sunetul, mirosul şi căldura unui foc cu relaxarea şi prietenia. Astfel, răspunsul oamenilor de azi faţă de foc – faptul că reacţionează prin relaxare – este unul de natură evolutivă„, spune Lynn.
RADOR