Ascultă Radio România Cluj Live

Untul – un aliment hrănitor

Untul este un produs lactat  folosit în alimentaţia noastră. Nu este compus în totalitate din grăsimi. Un unt de calitate are 80% grăsimi, 15% apă şi 5% proteine. Amestecul unic de grăsimi pe care îl conţine untul îi permite acestuia să rămână în stare solidă la temperatura camerei şi să se topească la aproximativ 37C.

Untul – un aliment hrănitor

Articol editat de Carmen Sas, 24 noiembrie 2014, 14:57

Untul are un conţinut ridicat de acizi graşi saturaţi  dar aceştia nu cresc nivelul colesterolului în sânge şi sunt uşor de digerat, spun specialiştii.

Pe lângă acizii graşi saturaţi, untul conţine şi acizi linoleici, care împedică depunerea grăsimilor în artere. Aceşti acizi au şi capacitatea de a stimula dezvoltarea muşchilor. Lecitina conţinută în unt are de asemenea un efect în împiedicarea depunerii grăsimilor în artere, iar fosfatidilserina este un component esenţial pentru buna funcţionare a celulelor, mai ales a neuronilor. Ambele componente au şi efecte benefice asupra memoriei şi capacităţii de învăţare. Digestibilitatea untului este foarte mare, necesitând mai puţine săruri biliare şi solicitând astfel mai puţin vezica biliară şi ficatul.

Untul uşurează absorbţia şi distribuţia vitaminelor liposolubile, în special a vitaminei E.  Specialiştii ne recomandă să folosim untul  numai în stare crudă, deoarece are rezistenţa scăzută la prăjire în forma obişnuită.

Persoanele sănătoase, active, pot consuma 40 g unt/ zi spun specialiştii. Această cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi graşi saturaţi şi 300 kcal.

Untul natural, fără adaos de sare sau alte ingrediente, este mult mai benefic organismului decât orice alt aliment artificial, plin de grăsimi şi aditivi cu efecte nefaste asupra acestuia . Pentru că are o textură cremoasă şi un gust bogat, untul este indispensabil în multe reţete de la cele de sosuri până la deserturi.

 

Rodica Tulbure

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate