Untul – un aliment hrănitor
Untul este un produs lactat folosit în alimentaţia noastră. Nu este compus în totalitate din grăsimi. Un unt de calitate are 80% grăsimi, 15% apă şi 5% proteine. Amestecul unic de grăsimi pe care îl conţine untul îi permite acestuia să rămână în stare solidă la temperatura camerei şi să se topească la aproximativ 37C.
Articol editat de Carmen Sas, 24 noiembrie 2014, 14:57
Untul are un conţinut ridicat de acizi graşi saturaţi dar aceştia nu cresc nivelul colesterolului în sânge şi sunt uşor de digerat, spun specialiştii.
Pe lângă acizii graşi saturaţi, untul conţine şi acizi linoleici, care împedică depunerea grăsimilor în artere. Aceşti acizi au şi capacitatea de a stimula dezvoltarea muşchilor. Lecitina conţinută în unt are de asemenea un efect în împiedicarea depunerii grăsimilor în artere, iar fosfatidilserina este un component esenţial pentru buna funcţionare a celulelor, mai ales a neuronilor. Ambele componente au şi efecte benefice asupra memoriei şi capacităţii de învăţare. Digestibilitatea untului este foarte mare, necesitând mai puţine săruri biliare şi solicitând astfel mai puţin vezica biliară şi ficatul.
Untul uşurează absorbţia şi distribuţia vitaminelor liposolubile, în special a vitaminei E. Specialiştii ne recomandă să folosim untul numai în stare crudă, deoarece are rezistenţa scăzută la prăjire în forma obişnuită.
Persoanele sănătoase, active, pot consuma 40 g unt/ zi spun specialiştii. Această cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi graşi saturaţi şi 300 kcal.
Untul natural, fără adaos de sare sau alte ingrediente, este mult mai benefic organismului decât orice alt aliment artificial, plin de grăsimi şi aditivi cu efecte nefaste asupra acestuia . Pentru că are o textură cremoasă şi un gust bogat, untul este indispensabil în multe reţete de la cele de sosuri până la deserturi.
Rodica Tulbure