Pericolele din cosmeticele organice
În ultimii ani, intruziunea chimicalelor în viaţa noastră este în continuă creştere.
Articol editat de Carmen Sas, 25 noiembrie 2014, 11:21
Multe produse alimentare, cosmetice şi medicamente sunt contaminte cu substanţe dăunatoare care, din păcate, stau la baza tehnicilor moderne de producţie.
Mâncarea bio este la mare căutare, dar şi cosmeticele organice sunt foarte cerute pe piaţa make-up. Însă, lipsa de standarde adecvate au facut ca mulţi producători să profite de această situaţie şi să inducă în eroare consumatorii.
Multe companii producătoare de articole make-up şi de îngrijire pun eticheta de organic sau bio, însă până şi cele mai naturale cosmetice (sau cele care sunt denumite aşa) conţin chimicale puternice.
Ingredientul activ poate fi organic, dar celelalte substanţe pot fi dăunătoare sănătăţii.
Un consumator precaut trebuie întotdeauna să privească dincolo de reclama falsă şi să citească lista de ingrediente cu atenţie. El va putea observa că produsele organice sunt trecute la începutul listei, dar apar şi chimicale la sfârşitul ei. Uleiurile esenţiale, apele florale sau infuziile din plante sunt trecute ca prime ingrediente active în aceste liste ale presupuselor cosmetice organice. Faptul că există însă şi alte substanţe dăunătoare în componenţa lor anulează toate efectele benefice.
Ingrediente precum diethanolamina (DEA), cocamida DEA şi trietanolamina (TEA) sunt adăugate pe lângă cele bio şi sunt binecunoscute pentru potenţialul lor de a cauza cancer. Diferite tipuri de parabeni şi conservanţi sunt, de asemenea, substanţe ce apar în compoziţia aşa-numitelor produse organice.
Unele etichete conţin şi informaţii false. Sunt adăugate cuvinte precum „derivat din…” pentru a da impresia că produsul este făcut din substanţe naturale. Un exemplu ar fi „cocamida DEA, derivat din ulei esenţial de cocos”. Lipsa unor standarde adecvate de etichetare a produselor organice de îngrijire face posibilă această inducere în eroare.
Este foarte important ca oamenii să cunoască compoziţia cosmeticelor pe care le folosesc. Multe dintre chimicalele folosite împreună cu cele naturale au efecte nocive asupra sănătăţii şi pot dăuna acolo unde ar trebui să ajute. Aceste substanţe periculoase sunt folosite în produsele de îngrijire şi din acest motiv, dacă se observă orice schimbare, alergie sau iritaţie la nivelul pielii, trebuie să se consulte un medic, pentru a preveni şi alte afecţiuni.
Este mai bine să se încerce să se folosească plantele aşa cum ele au fost menite şi şi să se evite aşa-zisele produse bio sau organice din comerţ.
RADOR