Subiectul zilei- Vacanţele de iarnă
Comisariatul Teritorial pentru Protecţia Consumatorului Sălaj îi avertizează pe doritorii de vacanţe de sărbători, să manifeste o atenţie sporită la achiziţionarea pachetelor de servicii turistice. Populaţia este sfătuită să nu semneze nici un contract înainte de a-l studia cu atentie, înainte de a verifica dacă furnizorul serviciului este licenţiat, şi dacă destinatia de vacanţă există cu adevarat:
Articol editat de , 25 noiembrie 2014, 08:36 / actualizat: 25 noiembrie 2014, 17:57
Nu trebuie să semnăm la repezeală şi cum se spune, cu ochii închişi. Un contract este un act de voinţă şi de aceea atunci când îl semnăm trebuie să ştim la ce ne-am angajat şi să vedem ce obligaţii, ce beneficii am în urma acestui contract şi numai după aceea să-l semnez. (Dorina Rednic, comisar Protecţia Consumatorului Sălaj)
Autoritătile au iniţiat o nouă campanie de prevenire a înşelătoriilor în domeniul turismului, campania fiind derulată cu ajutorul operatorilor de turism licenţiaţi şi a comisarilor în protecţia consumatorilor. Campania îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra câtorva reguli necesare atunci când îşi rezervă vacanţa de sărbatori astfel încât concediul mult dorit să nu se transforme într-un coşmar.
„Nu vă lăsaţi înşelaţi de oferte de vis pentru a nu avea coşmaruri „este numele campaniei care începe marţi, 25 noiembrie în Sălaj pentru prevenirea înşelătoriilor în turism.
Să-şi verifice foarte bine locul de unde îşi cumpără vacanţa, asta este un lucru foarte important, pentru că o vacanţă pe care o cumperi dintr-o sursă neverificată pe care spui că ai făcut o afacere foarte bună, poate deveni coşmarul vieţii tale. (Corina Mureşan, specialist în călătorii de vacanţă)
Vacanţele prezentate pe internet pot fi înşelătoare:
Cum se pot feri? în primul rând pe internet sunt foarte multe oferte turistice atractive, unele sunt foarte drăguţe ca să fie reale, important este să se verifice foarte bine sursa, sau mai sunt produse care sunt vândute ca pachete complexe, dar oamenii când au ajuns la aeroport să aibă surpriza că nu aveau biletul de avion, aveau doar cazarea într-o destinaţie. (Corina Mureşan, specialist în călătorii de vacanţă)
Campania îşi propune să prevină înşelătoriile în plin sezon de iarnă.
Adrian Lungu
Vacanţele de iarnă sunt Subiectul Zilei la Radio Cluj.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
În locul sărbătorilor de iarnă petrecute în oraşe sau staţiuni din ţară şi străinătate, sătmărenii preferă sejururi de cel mult trei zile la târgurile de Crăciun din Viena şi Praga.
Totodată, după principiul potrivit căruia e bine să-ţi faci iarna car, iar vara sanie, numeroşi sătmăreni se interesează şi îşi fac rezervări de pe acum pentru vacanţele din vara anului viitor:
Cele mai multe solicitări există pentru târgurile de Crăciun de la Viena şi Praga, la preţuri de 120, respectiv 130 euro de persoană. Deci, oamenii doresc să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă. În schimb, atraşi de reducerile foarte mari de care beneficiază în această perioadă, numeroşi sătmăreni şi-au făcut deja rezervări pentru vacanţa din vara anului viitor, în staţiuni din Turcia, Grecia, Spania şi Bulgaria. (Alina Rusu office manager, agenţie de turism Satu Mare).
Alina Rusu mai spune că în această parte a ţării, Băile Felix este staţiunea cea mai solicitată pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă. Şi, cu excepţia a două hoteluri, restul au fost deja rezervate.
Stela Tudor
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Foto hunting în minivacanţele de iarnă
Odată cu îmbunătăţirea infrastructurii turistice din judeţul Bistriţa-Năsăud, creşte numărul celor care preferă sejururile de câteva zile în zonele mai apropiate. Este vorba de Valea Blaznei, cu domeniul schiabil de la Alpina Blazna şi zona Lacului Colibiţa, unde există pensiuni şi posibilităţi de ieşire în natură.
Cea mai nouă şi spectaculoasă opţiune este foto-hunting-ul, care se poate practica în mai multe locaţii din împrejurimile staţiunii.
Această nouă posibilitate de petrecere a timpului liber în natură se pretează de minune pentru minivacanţele de câteva zile, prilejuite de sărbătorile de iarnă, cu atât mai mult cu cât, dacă nu va fi zăpadă pentru schiat, va fi mai mult vânat de…văzut.
Noi avem amenajate în cadrul fondului de vânătoare mai multe observatoare, chiar cabane de vânătoare, unde turistul poate ajunge relativ simplu, cu însoţitori de la noi. Acolo sunt aşa numitele puncte de hrănire pentru animalele sălbatice, iar în această perioadă pot fi văzuţi mistreţi şi urşi. Ei pot fi fotografiaţi sau chiar filmaţi. (Dan Mihai Ţacăl, directorul ocolului Silvic Bistriţa-Bârgăului)
Dacă turiştii doresc să petreacă mai multe zile şi nopţi pe domeniul de vânătoare, pot să opteze pentru cazare la cabana Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, care are patru camere disponibile.
Preţurile variază undeva, între 50 şi 100 de euro de persoană pe zi, pentru turiştii străini şi cu 30% mai puţin pentru cei autohtoni. (Dan Mihai Ţacăl).
Acest tip de petrecere a unei minivacanţe în staţiunea Colibiţa ne-a fost recomandat de însăşi preşedinta Asociaţiei Turist în Bistriţa-Năsăud, Claudia Andron, care a vânat cu…aparatul de fotografiat o căprioară, în acele locuri:
Este o destinaţie chiar foarte frumoasă, iar dacă mergeţi acolo într-o scurtă vacanţă, să aveţi un aparat de fotografiat bun şi să ascultaţi recomandările organizatorilor. Trebuie multă linişte şi multă răbdare. Eu am prins o caprioară, la foto hunting, la Colibiţa.(Claudia Aron)
Inutil să mai spunem că masa de Crăciun sau cea de Revelion vor fi mai bune ca oricând, după o asemenea ieşire în natură!
Florin Săsărman