Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al UBB
Articol editat de , 26 noiembrie 2014, 16:15 / actualizat: 28 noiembrie 2014, 14:11
Primul şi singurul cosmonaut român a devenit membru de onoare al Universităţii “Babeş-Bolyai”, în cadrul unei ceremonii care a adus în Aula Magna un public numeros.
Universitatea clujeană i-a acordat lui Dumitru Prunariu titlul de Doctor Honoris Causa la propunerea Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, pentru implicarea în organizaţii naţionale şi internaţionale, ca invitat permanent în cadrul celor mai importante manifestări internaţionale care militează la nivel mondial pentru utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru.
Imnul academic Gaudeamus Igitur, care deschide în mod obişnuit această ceremonie, a fost urmat, în mod mai puţin obişnuit, de intonarea imnului naţional. În mod cu totul neobişnuit, Dumitru Prunariu şi-a formulat discursul cu ajutorul unei prezentări video care a refăcut istoria – şi filosofia – zborurilor cosmice şi ne-a plonjat în viitorul cercetării spaţiului extraatmosferic. O clară pledoarie pentru continuarea zborurilor şi cercetărilor spaţiale cu echipaje umane.
Dumitru Punariu a petrecut în spaţiul cosmic opt zile, în mai 1981, într-o misiune cu nava cosmică Soiuz-40, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov. A fost al 103-lea pământean care a zburat în cosmos, “clubul” celor care au fâcut această experienţă ajungând în prezent la circa 550 de persoane.
De profesie inginer aeronautic, membru de onoare al Academiei Române, a activat în diplomaţie, ca profesor şi în diferite organizaţii internaţionale care militează utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru.
Există în lume destule voci care susţin alte priorităţi, dar există şi bune argumente pentru continuarea explorării spaţiului cosmic, spune Dumitru Prunariu. Staţia spaţială internaţională, spaţiul translunar, asteroizii (există deja companii care preconizează mineritul pe asteroizi) şi, apoi, explorarea planetei Marte sunt următoarele avanposturi ale cercetării spaţiului cosmic.
Aşa cum a spus rectorul Ioan Aurel Pop, ceremonia de la Universitatea “Babeş-Bolyai” ne-a îndreptat, într-adevăr, gandul spre stele. Iar imnul din final s-a potrivit cum nu se putea mai bine: “Slavă ţie, stea curată…”.
Ioana Bindea
Fotografii: Dan Bodea