Există lucruri despre România pe care poate nu le cunoști
1. În România se află unul dintre cele mai vesele cimitire din lume.
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, renumit pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive ce reprezintă scene din viața persoanelor înhumate.
La sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, s- a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din 1960 cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un adevărat muzeu în aer liber de o factură unică și o incitantă atracție pentru turiști.
Articol editat de , 26 noiembrie 2014, 18:00
2. Inventatorii români, prin contribuțialor remarcabilă, au schimbat lumea.
Romania a dat naștere unor personalități de marcă ce și-au adus în mod considerabil contribuția în diferite domenii de activitate: Nicolae Constantin Păulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel- inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Petrache Poenaru – inventatorul stiloului, Emil Racoviță- fondatorul biospeologiei, Traian Vuia etc.
3. Româna este singura limbă latină vorbită în Europa de Est.
4. Romania are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO.
Vorbim despre: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.
5. România este țara cu cea mai mare resursă de aur din Europa.
6. România se mândrește cu cea mai mare clădire administrativă construită sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu – Palatul Parlamentului.
7. Moneda națională a României este leul (lion- english)
Mai există doar două state care folosesc o monedă a cărei semnificație în engleză înseamna LEU- Moldova și Bulgaria (conform wikipedia)
8. Romania are cea mai bine prezervată delta din Europa. Deși ca mărime se află pe locul 2 în Europa după Depresiunea Caspică, Delta Dunării reprezintă cea mai bine prezervată deltă din Europa, aici găsindu-se nu mai puțin de 23 de ecosisteme naturale ce oferă o floră și o faună unică.
9. Cea mai mare populație de urși bruni din Europa se găsește în România.
10. Cea mai mare rocă sculptata din Europa se găsește în Romania și aceasta reprezintă statuia lui Decebal.
11. În România se găsește singurul muzeu de aur din Europa.
Muzeul se află în orașul Brad și este unicul din Europa, fiind fondat acum 100 de ani. Galeria conține o colecție impresionantă de aproximativ 2000 de exponate din aur din toate colțurile lumii.
12. Tot în Romania se află primul oraș cu iluminare stradală din Europa – Timișoara în anul 1884.
turism.bzi.ro