Excesul de cumpărături
În ziua în care magazinele sunt pline de reduceri câţi dintre noi vom reuşi să nu scoatem nici măcar un ban din buzunar?
Vineri, 28 noiembrie, se dă startul unei noi ediţii Black Friday în România şi tot vineri, 28 noiembrie, sărbătorim “Ziua Fără Cumpărături”, un eveniment internaţional care se marchează din anul 1992. Atunci artistul canadian Ted Dave a avut iniţiativa de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl poate reprezenta consumul excesiv pentru economie.
“Buy Nothing Day” este celebrată în prima vineri de după “Ziua Recunoştinţei” în Statele Unite ale Americii, deci în data de 28 noiembrie, anul acesta, în timp ce în Europa, “Ziua fără Cheltuieli” este 29 noiembrie. Aceste date coincid, pe teritoriile celor două continente, cu startul neoficial pentru cumpărăturile de Crăciun şi Anul Nou.
La Subiectul Zilei vorbim vineri, 28 noiembrie, despre excesul de cumpărături.
Articol editat de Camelia Velțan, 28 noiembrie 2014, 07:00 / actualizat: 28 noiembrie 2014, 15:53
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Sibiu
Sibienii au parte astăzi,28 noiembrie, de două evenimente în contradictoriu: o nouă tură de reduceri marca Black Friday şi Ziua Mondială Fără Cumpărături.
Sibienii au tendinţa ca atunci când sunt reduceri, să fugă la cumpărături. Astăzi, cu ocazia a două zile aflate în opoziţie, am făcut o plimbare rapidă până în zona pieţei agroalimentare să vedem ce au ales sibienii să facă astăzi. Dimineaţa la prima oră, piaţa Cibin şi magazinele din jur sunt pline de cumpărători. Sibienii spun că indiferent de zi, preferă să îşi facă liniştiţi cumpărăturile atunci când au nevoie.
Mergem la cumpărături, dar nu putem chiar acum pentru că avem de lucru.
Eu chiar astăzi am ieşit la cumpărături. Merg prin piaţă, mă mai uit aşa prin magazine. Nu fac exces pentru că sunt pensionară şi nu îmi permit, dar mă uit la preţuri să văd ce îmi convine, mă pregătesc acum şi pentru sărbători, una alta şi mă limitez la câţi bani am.
Eu nu respect ziua asta niciodată. Dacă am bani, mă duc la cumpărături, când nu am, o respect pentru că nu am cu ce să merg la cumpărături.
Îmi plătesc întâi taxele şi pe urmă merg la cumpărături, dar îmi iau chiar numai cât îmi trebuie.
Vânzătorii sunt speriaţi de Ziua fără cumpărături şi spun că o zi fără clienţi ar fi o zi pierdută şi foarte stresantă. Din fericire însă, foarte rar se întâmplă să nu vină chiar nimeni o zi întreagă.
Aş fi foarte tristă dacă nu am mai avea cumpărători. În mod normal avem vânzări, nu pot să vă dau exact o cifră pentru că eu doar îi ajut pe părinţii mei, dar merge bine.
Ar fi foarte rău dacă nu am mai avea clienţi. Oricum nu merge prea bine, uite şi astăzi ce greu merge, abia acum am vândut ceva.
Ce să se întâmple…ar fi faliment. Părerea mea este că fără niciun client, te plictiseşti, n-ai bani, te ceartă şeful. Dar nici nu ai ce să-i faci clientului, că nu poţi să te duci afară după el şi să-l rogi să vină să îţi cumpere ceva.
Ziua fără cumpărături este un eveniment internaţional care se marchează din anul 1992 şi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la modul excesiv în care oamenii merg la cumpărături.
Cristian Florea
…………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Apetenţa românilor pentru cumpărăturile în exces poate fi privită prin prisma a două aspecte. Cel general, determinat de privaţiunile din perioada de dinainte de 1989, şi cel specific perioadei de dinaintea sărbătorilor.
Există o tendinţă de-a consuma în exces specifică societăţii în care trăim. Iar noi românii, cu atât mai mult cu cât ne amintim de perioadele de privaţiuni când ne doream foarte mult câte ceva şi nu puteam obţine. (Felicia Hrihorişan, sociolog)
Perioada premergătoare sărbătorilor, în special a celor specifice sfârşitului de an, reprezintă mediul propice pentru cumpărăturile în exces. Sociologul Felicia Hrihorişan ne spune ce se mai află dincolo de nevoia de-a cheltui banii primiţi ca primă de Crăciun:
Este vorba şi despre un comportament imitativ. Îi vedem pe alţii că fac acest lucru şi ne străduim să facem la fel. Însă, este vorba şi despre o frustrare: fie că ne lipsesc anumite lucruri pe care spunem că ni le permitem doar de Crăcium, fie că este vorba despre o frustrare de relaţie determinată de absenţa cuiva pe care ni l-am dori alături de sărbători. Nu recomand shoppingul ca terapie deoarece supermarketurile vin cu foarte multe tentaţii (Felicia Hrihorişan, sociolog).
Stela Tudor