Hans Bergel: „Este literatură? Este psihologie? Este viaţă!”
Scriitorul Hans Bergel și-a lansat marți, 26 noiembrie, volumul ”Judecătoarea și fiii ei”, ce conține 20 de povestiri, majoritatea petrecute în Transilvania. Alături de Hans Bergel au fost prezenți scriitori, poeți, studenți, dar și vechi prieteni ai fraților Bergel.
Evenimentul, care a avut loc la Forumul Democrat German din Cluj, a fost deschis de către vicepreședintele instituției, prof.univ.dr. Wilfried Schreiber, printr-o urare de bun venit.
Directorul editurii ”Ecou Transilvan” la care a apărut cartea, Nadia Fărcaș, a apreciat activitatea literară a lui Hans Bergel și a ținut un scurt cuvânt de mulțumire, iar Gheorghe Mușat, fost profesor la Academia de Muzica ”Gh. Dima” , fost prim-trompetist în Filarmonica Transilvania, a adus un omagiu scriitorului, de care îl leagă o veche si profundă prietenie.
Noul volum al lui Hans Bergel este, potrivit scriitorului Teodor Tanco, ”o carte cutremurătoare”, avertizându-ne de la început că ”nu este o carte comodă, dar e obligatoriu să fie citită!”
”Este istorie, este literatură, este sociologie, este psihologie..? Este viață!”, afirmă mai departe același scriitor. De asemenea, propune în discursul său, alăturarea mai convenabilă a numelor lui Rebreanu, Agârbiceanu , Slavici etc, in cvintetul marilor scriitori de proză scurtă, în care se încadrează și Bergel.
La final, scriitorul Hans Bergel a mulțumit tuturor cu adâncă modestie pentru ”omagiile la adresa unui biet scriitor”, cum se autoproclamă, concluzionând că a avut o viață frumoasă.
”Nu regret nici un an din viața mea bogată în evenimente. Am putut savura frumusețea vieții din plin, tocmai datorită faptului ca le-am putut compara cu prăpastiile vieții. ”
A încheiat cu o întâmplare petrecută la Brașov cu ocazia acordării titlului de ”Cetațean de onoare” al orașului, context în care a recunoscut în public zece foști colegi de competiții sportive.
”În zeci de competiții am fost adversari, dar cea mai importantă competiție am câștigat-o împreună si anume, am câștigat lupta contra dictaturii, care nu a putut să ne nimicească prietenia! Iată momentul triumfului uman!”
Eu îndrăznesc să spun că ”Judecătoarea și fiii ei” este o carte care-ți redă echilibrul. Bergel îl citează la un moment dat pe Hemingway: ”Nimic nu este mai periculos decât să ai de-a face cu adevărul”.
După lectura acestei cărți, poți constata că adevărul, fie el si dureros, te poate echilibra.
Cartea se poate procura din librării sau se comandă direct pe site-ul editurii www.edituraecou.ro.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 noiembrie 2014, 13:15
Diana Găucă