Ascultă Radio România Cluj Live

Borşul bun la multe….

Indiferent că îl adăugăm în ciorbe sau îl bem ca atare, borşul este un aliment probiotic. Conţine minerale, un complex de vitamine B şi C, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. În urma procesului de fermentaţie, borşul dobândeşte  o serie de acizi organici şi de enzime. Este un adevărat elixir pentru întregul organism. Specialiştii îl recoamandă în ameliorarea bolilor respiratorii, în combaterea simptomelor indigestiei şi intoxicaţiei cu alcool, oprind senzaţia de vomă.

Borşul bun la multe….

Articol editat de cristina.rusu, 29 noiembrie 2014, 06:00

Are efect revigorant, înlăturând oboseala fizică şi psihică, este un excelent depurativ şi detoxifiant, fiind adjuvant preţios în afecţiunile hepato-biliare.

Borşul este recomandat  în cazul  insomniei, anemiei, pentru scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Poate fi utilizat şi de  persoanelor care iau antibiotice, deoarece aceste medicamente dezechilibrează microflora intestinală, distrugând bacteriile benefice pentru digestie.

Chiar dacă îl vom adăuga în ciorbe, borşul îşi păstrează o parte din virtuţiile probiotice, precum şi o parte din vitamine şi minerale. Amestecat cu un strop de miere, devine o băutură răcoritoare excelentă.

Borşul este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile, este tonic natural şi leac pentru multe boli. Persoanele care suferă de gastrite sau ulcere gastro intestinale, e bine să ştie că nu le este recomandat borşul.

 

Rodica Tulbure

 

 

 

 

 

 

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate