Ascultă Radio România Cluj Live

Cafeaua se îndulceşte în funcţie de culoarea ceştii

Zilnic, în lume se consumă peste 2,25 de miliarde de ceşti de cafea. Un studiu recent demonstrează că această băutură devine mai dulce, dacă este modificată culoarea ceştii.

Cafeaua se îndulceşte în funcţie de culoarea ceştii
Foto: cana pentru o cafea mai dulce

Articol editat de , 29 noiembrie 2014, 15:00 / actualizat: 29 noiembrie 2014, 17:48

Cănile albastre şi cele transparente reduc amărăciunea cafelei, fără să mai fie necesară adăugarea de zahăr suplimentar, susţin cercetătorii australieni. La studiu au participat 36 de voluntari, care au băut cafea din ceşti cu trei culori diferite – transparente, albe şi albastre. Într-o primă fază, voluntarii trebuiau să evalueze intensitatea gustului cafelei băută dintr-o ceaşcă albă şi dintr-una transparentă.
În a doua etapă, s-a constatat că, în ceaşca albă, cafeaua nu este atât de dulce precum în ceştile de altă culoare. Cea mai dulce a fost cafeaua din cana albastră.

Potrivit cercetătorilor, oamenii asociază culoarea cafenie cu gustul amar, iar cafeaua într-o ceaşcă albă pare mai maronie. Teoria conform căreia culorile pot modifica gustul alimentelor şi băuturilor nu este nouă. O cercetare desfăşurată anul trecut a demonstrat că spuma de căpşuni, servită într-o farfurie de culoare albă, este cu 10% mai dulce şi cu 15% mai gustoasă, decât cea servită într-o farfurie de culoare neagră.

 

RADOR

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 18:00

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios

Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de metri adâncime, pentru...

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 00:00

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi

Acest ingredient special folosit în mod obișnuit în gătit, este cunoscut pentru capacitatea sa de a da gust alimentelor. El poate juca un rol...

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 12:00

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?

Pielea uscată este o problemă frecventă, mai ales în lunile de iarnă, când aerul rece şi încălzirea usucă excesiv epiderma.   Multe...

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 00:00

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii

Osteosarcomul – un cancer osos agresiv care afectează în principal copiii și tinerii între 10 și 20 de ani – ascunde un sistem...

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?