Lucruri mai puţin cunoscute despre Mihai Eminescu
În copilaria sa, Mihai Eminescu obişnuia să îşi sperie tatăl într-un mod destul de bizar. El mergea în pădure să prindă şerpi şi-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi îşi chema tatăl să vadă “ce pasăre a prins” şi stătea deoparte râzând când bărbatul dădea faţă în faţă cu reptilele supărate…….
Articol editat de , 30 noiembrie 2014, 11:58 / actualizat: 1 decembrie 2014, 15:18
La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-aş avea…”, scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat şi l-a păstrat pentru totdeauna.
Care este inspiraţia din spatele poeziei “Pe lânga plopii fără soţ”? Conform realitatea.net, în vremea în care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verişoara lui Caragiale. Domnişoara avea casa pe strada Cometa nr. 6, o stradă încadrată de plopi a căror număr era fără soţ.
În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii sale. În buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mână, poeziile Viaţă şi Stelele-n cer.
Există un singur film despre viaţa lui Mihai Eminescu, Luceafărul, regizat de Emil Loteanu, apărut în anul 1987.
realitatea.net