96 de ani de la Marea Unire
„România se naşte aici, în fiecare an de la 1918 încoace. Alba Iulia a fost şi rămâne dovada primului impuls, locul în care s-a desăvârşit lupta pentru unitate a românilor în urmă cu 96 de ani, locul sfânt în care Dumnezeu a deşteptat o naţiune, iar noi nu facem altceva decât să-i preţuim existenţa contopită cu a României Mari. Alba Iulia nu este doar un loc. Este unicul loc născut româneşte, modelat de români şi desăvârşit de unire, este locul în care primeşti mai mult decât dăruieşti, construit pe istorie şi gata să-şi scrie istoria. Suntem din nou gazde primitoare pentru acei români care au conturată în inimă România şi care într-o atmosferă de reculegere şi pietate, se întâlnesc an de an la Congresul Spiritualităţii Româneşti” (Comunicat–Primăra Alba Iulia).
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 1 decembrie 2014, 12:29 / actualizat: 2 decembrie 2014, 9:19
„Veniţi la Alba, veniţi cu miile, cu zecile de mii”, îndemnul anului 1918, când s-a făurit Unirea Transilvaniei cu România, rămâne şi azi şi mâine… mereu. Este un îndemn de Ziua Naţională a României pentru toţi cei cu suflet de român.
Pentru cei care vor alege ca destinaţie c de 1 Decembrie, autorităţile locale şi judeţene au pregătit un program divers, un Festival de România, aşa cum merită românii să aibă de ziua lor.
La Alba Iulia vă aşteaptă multe manifestări: de la parada militară, cu 860 de militari şi 41 de echipamente, la arborarea drapelului naţional, defilarea cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, primirea soliilor din cetăţile de scaun (Cetăţii Sucevei, Târgoviştei şi Alba Iuliei), depuneri de coroane, scris uman şi lansare de lampioane, Te Deum, tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina, până la concerte de muzică populară şi uşoară, concerte cu Delia şi Andra, dar şi artificii tricolore.
Unirea de la 1Decembrie 1918, de acum 96 de ani, reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989, Ziua Naţională a României.
Cezar Firu