Deșertul din România
România este una dintre puţinele ţări europene care deţin aproape toate tipurile de ecosistem de pe continentul european. Şi, oricât de greu ar fi de crezut, are şi un deşert.
Articol editat de Carmen Sas, 1 decembrie 2014, 06:00 / actualizat: 2 decembrie 2014, 9:20
Este vorba de dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul judeţului Dolj, dune care alcătuiesc o suprafaţă compactă totală de circa 80.000 de hectare, care-i conferă astfel aparenţa unui adevărat deşert. Practic, se poate vorbi despre unicul deşert din România, cu atât mai mult cu cât în localitatea Dăbuleni se găseşte singurul Muzeu al Deşertului din ţară.
De fapt, la ora actuală, în România există aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80.000 de hectare sunt situate compact în jurul localităţii Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip. Astfel, sudul judeţului Dolj este şi cea mai aridă zonă din România.
„Deşertul oltenesc” este unul foarte nou în peisajul ţării. În trecutul apropiat, zona era plină de dune peste care creşteau însă diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau înconjurate de păduri de salcâmi şi vii, acestea din urmă fiind plantate după o metodă unicat pe plan mondial. La începutul anilor 1970, autorităţile de atunci au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale.
Însă după anul 1990, oamenii au realizat că tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care dau randament la Dăbuleni sunt cele de pepeni.
Autorităţile locale au demarat recent un program de reîmpădurire, pentru a permite din nou cultivarea de piersici, viţă de vie, lucernă şi cartofi.
RADOR