Ziua Naţională în Transilvania
România este în sărbătoare! În toate oraşele ţării sunt organizate luni ceremonii în cinstea Zilei naţionale, ziua marii uniri de la 1 Decembrie. Cele mai ample manifestări vor avea loc la Bucureşti şi Alba Iulia.
Articol editat de Andreea Leonid, 1 decembrie 2014, 07:25 / actualizat: 1 decembrie 2014, 9:46
Cei care vor alege ca destinaţie Capitala Marii Uniri de 1 Decembrie se vor putea bucura de un program divers.
Manifestările cuprind, printre altele, o paradă cu 860 de militari şi 41 de echipamente, o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, primirea soliilor din cetăţile de scaun, depuneri de coroane, lansări de lampioane, un tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina, concerte de muzică populară şi uşoară, cu Delia şi Andra, dar şi un foc de artificii tricolore.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi deschis în 1 decembrie, între orele 10.00-18.30. Intrarea va fi liberă doar în Sala Unirii.
Vizitatorii care-i vor trece pragul se vor putea întâlni cu trupele de albaiulieni care dau viaţă personajelor Istorice: regele, Ferdinand, regina Maria, Mihai Viteazul, Horea sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.
La Cluj, festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României includ o serie de spectacole, un joc de artificii şi retragerea cu torţe din Piaţa Unirii.
Echipa Radio Cluj vă dă întâlnire în Piaţa Lucian Blaga să spunem împreună: Eu aleg România! Am adunat fotografiile celor mai frumoase 100 de locuri de poveste prezentate în cadrul campaniei noastre. Vă aşteptăm să le vedeţi şi voi la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, iar după 1 Decembrie panourile vor fi mutate în Piaţa Unirii. Călătoreşte prin ţară cu reţeaua regională Radio România şi Radio Cluj!
Pentru a marca 96 de ani de la Marea Unire, Asociaţia Inima Ardealului va lansa luni, în centrul municipiului Cluj-Napoca, 96 de lampioane tricolore. Evenimentul va avea loc între orele 21:00 – 22:00, după focul de artificii din Piaţa Avram Iancu.
La Satu Mare, 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi le vor fi împărţite gratuit doritorilor de 1 Decembrie. Programul de Ziua Naţională cuprinde un ceremonial la Statuia Dr. Vasile Lucaciu, un spectacol folcloric în Piaţa 25 Octombrie şi un recital al formaţiei Talisman. Manifestările se vor încheia seara, cu focuri de artificii.
Baia Mare vrea să intre în istorie cu cel mai mare steag format vreodată din cel mai mare număr de oameni. Locuitorii municipiului sunt aşteptaţi de Ziua Naţională a României pe stadionul Viorel Mateianu pentru a participa la acest eveniment unic.
Iniţiativa aparţine organizaţiei Team For Youth din Baia Mare. La ora 15:45, oamenii se vor întâlni la stadion şi vor forma 3 echipe, fiecare reprezentând una din cele trei culori ale steagului. La un semnal sonor, toată lumea va ridica foile spre cer, astfel realizându-se imaginea steagului uman.
Luni, 1 decembrie, pe lângă momentele solemne dedicate Zilei Naţionale a României, Centrul Cultural şi Liceul „Regele Ferdinand” oferă sighetenilor un spectacol de gală. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, la Sala George Enescu.
La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, cu Țara Românească. La adunare au participat peste 1.200 de delegați veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului. Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, după înlăturarea regimului comunist.
Ziua Naţională a României este marcată la Bistriţa printr-un amplu program, la organizarea căruia au participat Instituţia Prefectului-Judeţul Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa.
Manifestările debutează la ora 11.00, cu un ceremonial militar-religios, la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală, urmat, începând cu ora 11.50, de parada militară, la care participă, cu personal şi tehnică, unităţile Brigăzii 81 Mecanizată « General Grigore Bălan », Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Penitenciarul Bistriţa, Direcţia Judeţeană de Informaţii Bistriţa-Năsăud. La parada militară, care va avea loc pe str. Şincai – str. Dornei, participă aproximativ 400 de militari ai garnizoanei şi 35 de mijloace tehnice aflate în dotare.
Între orele 17.00 şi 18.30 va avea loc retragerea cu torţe. Această activitate, la ora 17.00, va debuta cu aprinderea torţelor şi intonarea Imnului Naţional la statuia lui Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală. Ulterior, la ora 17.30, în Piaţa Petru Rareş, se va intona Imnul Uniunii Europene.
Redacţia