Bradul, o comoară pentru sănătate
Bradul este pentru români un arbore sacru şi leac într-o mulţime de boli. Scăldătorile cu cetini de brad erau folosite pentru întărirea celor slabi şi a convalescenţilor, pentru tămăduirea durerilor de oase şi de piept. Răşina vindecă reumatismul, infecţiile şi arsurile. Mireasma bradului era considerată un adevarat elixir în bolile de plămâni. Pe timp de iarnă, există obiceiul ca, la capul bolnavilor de piept, să se pună ace şi cetini de brad, proaspăt zdrobite. Bradul este o comoară pentru sănătate şi azi, ca ingredient în preparate obţinute în laborator, dar şi acasă. Este folosit in fitoterapie pentru o mulţime de preparate care rezolvă sute de boli pulmonare, respiratorii, ale aparatului urinar, reumatism. Folosim de la acest copac verde aproape tot: acele, răşina, mugurii, lemnul, crengile tinere, conurile, emanaţiile din aer.
Sirop din ace sau muguri de brad:
Articol editat de , 3 decembrie 2014, 06:00
Din brad se prepară siropuri, infuzii, tincturi, uleiuri, alifii tămăduitoare. Acele de brad sunt cele cu proprietăţi terapeutice recunoscute. După ce le-am cules, în câteva ore, trebuie să trecem la prepararea leacului.
Le zdrobim, apoi le asezăm într-un borcan în straturi alternative cu miere. Se inchide borcanul ermetic şi se lasă acest amestec în cămară, de la două la patru săptămâni, apoi se filtrează totul, rezultând un sirop extrem de parfumat şi cu efecte tămăduitoare deosebite.
Acest sirop se poate face şi primăvara, din muguri, dar cel din ace culese în lunile decembrie şi ianuarie este cel mai bogat în uleiuri volatile şi, ca atare, are efectele cele mai puternice în bolile respiratorii.
Elixirul tinereţii.ro