Viaţa de student în cămin
Sunt două perspective prin intermediul cărora studenții abordează viața de cămin.
Prima perspectivă și cea mai frumoază, zic eu, dintre cele două este viata de cămin privită ca o petrecere continuă. Toată ziua se dau chefuri, toată lumea se distrează. Da, merg la cămin să-mi trăiesc cei mai frumoşi ani de studenție. Să înceapă petrecerea.
Înainte să ajung eu la cămin mi-am zis așa: fie ce o fi! Cât de rău poate să fie?
A doua perspectivă: Eu la cămin? Baie comună? 5 fete în cameră? Nu o să am spațiul meu? O singură bucătărie pentru atâtea fete? Nu pot să fac ce vreau când vreau? Avem program de făcut curat? Să tac eu când cineva doarme?
Am pășit pragul camerei, bineînțeles că nu a fost cu noroc. Toate paturile erau ocupate în afară de cel supraetajat. Când a auzit mama, în secunda doi făcea haz de aptitudinile mele sportive. ”Cum o să urci și o să tot cobori? Mai ales ca îți este frică de înălțime”. Zici că patul meu era pe o clădire de 20 de etaje.
Am făcut cunoştință cu fetele și să înceapă distracția!
Articol editat de , 3 decembrie 2014, 14:32
Dar ea nu mai începea. Ci a început o adevărată viață cotidiană. Au început căutările pentru frigider, cumpărăturile pentru cameră, lista cu cine și în ce zi va face curat, discuțiile în contradictoriu la ce oră să stingem lumina. Cea mai mare problema a fost gălăgia. Cum nu avem același program și ne trezeam la ore diferite, trebuia într-un fel sau altul să ne îmbrăcăm și să ne facem tot ritualul de dimineață fără ca nici măcar musca să se audă. Imposibil, dar ne-am dat silința.
Da, nu este atât de confortabil să mergi la o baie comună sau să stai câteva minute bune la bucătărie și să tot aștepți ca să îți poți face ceva de mâncare, când tu ești mort de foame. Da, te apucă toți nervii când tu vrei să dormi și exact în acel moment, colega ta incepe să tasteze de zici că încă puțin și îi explodează laptopul.
Cu toate acestea viața de cămin este una frumoasă, ce îți poate aduce prieteni pe viață. Știu că o să-mi fie dor de serile în care vorbeam până dimineață. De zâmbetele care apăreau din senin și de grija pe care ni-o purtăm una față de cealaltă. O să-mi fie dor și de mesele pe care le luam împreună, de nopțile de karaoke și serile cinematografice pe care le făceam. Am fost o norocoasă să am cele mai tari colege. Suntem foarte diferite una de cealaltă, dar ne înțelegem de minune. Știm să ne respectăm spațiul privat, să ne dăm sfaturi și să ne ajutăm.
Multor părinți le este frică să își lase copii la cămine, dar viața la cămin te face să fii mai independent, organizat și responsabil. Te învață să fii mai tolerant și să comunici mereu, deoarece vei da peste diverși oameni cu care fără să vrei va trebui să conviețuiești.
Maria Braşoveanu