Clujul are nevoie de 3 noi centuri de ocolire
Proiectele de dezvoltare ale Clujului prevăd construcţia a trei noi centuri de ocolire care să rezolve definitiv problemele cauzate de traficul de tranzit ce trece prin municipiu.
Articol editat de Camelia Velțan, 4 decembrie 2014, 13:52
Primul drum va avea rolul unui inel de legătură pentru partea de sud a oraşului. Acesta începe din cartierul Manăştur, trece prin zona Făget, intersectează Calea Turzii, tranzitează cartierul Borhanci şi va face legătura cu centura Vâlcele-Apahida. Drumul va avea mai multe bretele de acces spre diferitele zone ale Clujului.
Cel de-al doilea proiect de infrastructură prevede construcţia unei şosele expres, între nodul de autostradă de la Gilău şi sensul giratoriu de la Cora. Construcţia acestui drum, care va avea 8,7 km lungime, va descongestiona traficul din Floreşti şi va permite extinderea liniilor de troleibuz sau de tramvai spre această comună.
Cea de-a treia centură a Clujului ar urma să ocolească municipiul prin zona de nord. Şoseaua va începe în zona localităţii Rădaia, va merge paralel cu calea ferată, şi va continua până la centura Vâlcele – Apahida.
Primarul Emil Boc a precizat că despre banii pentru aceste proiecte se poate vorbi după ce Uniunea Europeană va anunţa liniile de finanţare de care va dispune România în exerciţiul bugetar 2014 – 2020:
„Sursele de finanţare vor fi multiple: europene, naţionale, locale, judeţene; nimeni nu va putea rămâne străin, nici de la Guvern, de un asemenea proiect care este vital pentru ceea ce înseamnă municipiul Cluj Napoca şi zona metropolitană. Noi ne dorim să avem cât mai multe resurse alocate din fonduri europene pentru a putea să accesăm pe această componentă. Împreună cu judeţul să creăm un proiect comun care să îi dea consistenţă. Nu vă pot spune astăzi câţi bani, pentru că nu ştim încă la ce surse de finanţare România şi implicit Clujulşsi judeţul vor avea acces”.
Cele trei centuri de ocolire ale Clujului au fost cuprinse în Planul Urbanistic General care va fi votat la sfârşitul acestei luni şi sunt incluse în proiectul de dezvoltare a oraşului pentru următorii 10 ani.
Mihai Miclăuş